IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС критикува ипотечното законодателство на Испания

Испанското правителство предложи серия от мерки, целящи да намалят тежестта от фалитите и възбраните

13:28 | 15.03.13 г.
ЕС критикува ипотечното законодателство на Испания

Върховният съд на ЕС критикува части от ипотечното законодателство на Испания, като заяви, че те водят до несправедливи принудителни изземания на жилищата на някои потребители, които оспорват условията на ипотечните си заеми, предаде Bloomberg.

Националните съдилища трябва да имат право да изискват подобни случаи да бъдат преустановявани, докато не бъдат издадени отделни решения дали споразуменията за кредитите са незаконни, гласи решението Европейския съд в Люксембург.

"Това важи с особена сила" за случаи, при които "ипотекираният имот е семейното жилище на потребителя, чиито права са нарушени", се посочва още в изявлението на съда.

В момента действащата система в Испания ограничава защитата на потребителите до "изплащане на обезщетения и лихви и не позволява предотвратяването на окончателната и необратима загуба на жилището".

Испанското правителство предложи серия от мерки, целящи да намалят тежестта от фалитите и възбраните на фона на протестите и случаите на самоубийства, свързани с принудителни изземания на жилища.

"Сегашните правила са изготвени преди много години", заяви премиерът Мариано Рахой.  "Парламентът има кралска заповед да подобри тази ситуация и ще се опитаме да постигнем баланс между нея и онова, което изисква от нас законът".

Решението на съда бе предизвикано от случая на Мохамед Азиз - испанец, който бе изселен от жилището си през януари 2011 г., след като престанал да погасява вноските по ипотеката си за 138 000 евро.

Домът му бил конфискуван от банката и предложен на търг. Нямало кандидат-купувачи и според условията на местните закони банката станала собственик на имота срещу сума с 50% по-ниска от стойността му.

Съдът, където се разглежда случая, потърсил насоките на европейския съд дали местните закони са в съответствие със законодателството на блока по отношение на несправедливите условия в договорите с потребителите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още