IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти: Има възможност Италия да намали държавния дълг към компаниите

Правителството търси съгласието на ЕК да изплати задължения към доставчици на стоки и услуги, без средствата да се включват в изчисляването на публичния дълг

17:00 | 18.03.13 г.
Монти: Има възможност Италия да намали държавния дълг към компаниите

Италия е близо до намирането на начин да изплати огромните дългове на публичния сектор към частни компании, без да увеличава публичния дълг, заяви италианският премиер в оставка Марио Монти, цитиран от Ройтерс.

Италианската публична администрация, мъчеща се да свие разходите в опит да бъде постигнат балансиран бюджет, е прочута с бавното уреждане на сметките си с частните компании, които доставят стоки и осигуряват услуги, натрупвайки дълг от над 80 млрд. евро.

Правителството на страната притиска Европейската комисия да му разреши да започне уреждането на тези изостанали сметки, без това да се включва в изчисляването на публичния дълг, като вече е постигнат важен напредък, посочи Монти.

„Ще работим с комисията за откриването на технически решения за започване на уреждането на сметките колкото е възможно по-бързо“, каза той.

Премиерът запазва поста след липсата на достатъчно изявен победител на проведените в края на миналия месец избори, който да успее да сформира ново правителство.

В сряда италианският президент Джорджо Наполитано ще започне консултации с парламентарно представените партии, за да се опита да разбере дали изобщо има шансове за съставянето на правителство. Процесът обаче може да отнеме седмици и дори месеци.

Италианският публичен дълг е над 2 трилиона евро, или 127% от брутния вътрешен продукт на страната, което е вторият най-висок показател в еврозоната след този на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още