IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският президент обмисля ново експертно правителство

Експертният премиер е смокинов лист за прикриване на отговорностите на традиционните партии, твърди обаче Бепе Грило

16:38 | 05.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джорджо Наполитано. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джорджо Наполитано. Снимка: Ройтерс

Италианският президент Джорджо Наполитано обмисля назначаването на ново експертно правителство, оглавявано от човек извън политиката, като един от начините за извеждане на страната от политическата безизходица, съобщават източници на Ройтерс.

Подобно решение може да влезе в действие, ако лидерът на лявоцентристката коалиция Пиерлуиджи Берсани не успее да сформира собствено правителство след получаване на мандат от Наполитано, както се очаква да стане, посочват източниците.

Берсани спечели най-много места в долната камара на италианския парламент и заяви, че има право пръв да сформира правителство, макар да не спечели най-много места в Сената, горната камара.

Но лидерът на Петзвездното движение Бепе Грило, който държи ключа за разрешаване на ситуацията, след като обедини протестния вот в страната, отговори на спекулациите за експертно правителство, заявявайки, че не би подкрепил такава администрация.

„В природата не съществуват експертни правителства, а само политически, подкрепени от парламентарни мнозинства. Правителството на Монти бе най-политическото правителство след края на войната“, написа Грило в своя блог, визирайки Втората Световна война.

Той смята, че експертен премиер би представлявал само „смокинов лист“ за прикриване на отговорностите на традиционните партии.

Наполитано е натоварен със задачата да открие начин за излизане от политическата улица без изход, но няма да започне официални консултации преди 15 март поради конституционни причини, което окуражава както спекулациите, така и маневрите на политиците преди тяхното начало.

Тъй като нито една партия не е в състояние да контролира сама Сената, възможностите за сформиране на правителство зависят от споразумение между най-малко две от трите основни конкурентни сили в парламента – лявоцентристите на Берсани, дясноцентристкият блок, оглавяван от Силвио Берлускони, и Петзвездното движение.

Грило вече изрази неколкократно враждебността си към инициативите на Берсани и се смята, че не е вероятно да подкрепи правителство, оглавено от лявоцентристкия лидер.

Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
В природата не съществуват експертни правителства, а само политически, подкрепени от парламентарни мнозинства."Да им го каже на нашите демонстриращи, че се опитват да ги лъжат . Много трябва да се внимава какво се иска! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още