IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лявоцентристката коалиция води на изборите в Италия

Вероятността да не бъде сформирано правителство с необходимата парламентарна подкрепа обаче се очертава като напълно реална

17:18 | 25.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиерлуиджи Берсани гласува в избирателна секция в Пиаченца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиерлуиджи Берсани гласува в избирателна секция в Пиаченца. Снимка: Ройтерс

Предварителните резултати от социологически проучвания за изборите в Италия сочат, че оглавяваната от Пиерлуиджи Берсани лявоцентристка коалиция води в надпреварата, съобщи ВВС.

Според различните проучвания на телевизия Sky Italia, държавния концерн RAI и вестник La Stampa Берсани печели между 34% и 37% в долната камара на италианския парламент, следван от дясноцентристката коалиция, водена от бившия премиер Силвио Берлускони с между 29% и 31%.

Петзвездното движение на комика Джузепе Грило е получило около 20% от гласовете, а центристката коалиция, оглавявана от досегашния премиер Марио Монти, се движи в рамките на между 8% до 10%.

Изборите може да се окажат решаващи за преодоляването на икономическите проблеми в страната, но и за стабилността на еврозоната, подчертават от ВВС.

Борсата в Италия реагира положително на информацията, като индексът FTSE MIB увеличи печалбата си от сутрешната сесия и се повишава с 3,3% до 16 772,24 пункта, докато общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 напредва с едва 0,4% до 289,63 пункта.

Изборите бяха свикани предсрочно, след като партията на Берлускони "Народ на свободата" оттегли подкрепата си за експертното правителство на Монти.

Първите резултати, базирани върху изчисления на италианските партийни централи, се очакват в рамките на следващите няколко часа.

Берсани вече обеща да се придържа към курса на реформи на Монти и е склонен да състави коалиция с него.

През последните дни преди изборите обаче партията на Берлускони скъси разликата с водача в социологическите проучвания, а тъй като Берсани предварително обяви, че отхвърля възможност за коалиция с крайната левица, вероятността от нефункциониращ парламент, невъзможност за съставяне на коалиция, която да разполага с мнозинство, и съответно - от нови избори в близко бъдеще се очертава като напълно реална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още