IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Италия може съвсем да извадят икономиката от релси

Най-добрият вариант за пазарите е управляваща коалиция с участието на Демократическата партия и експертите на досегашния премиер Марио Монти, смятат анализатори

12:35 | 19.02.13 г.
Изборите в Италия може съвсем да извадят икономиката от релси

Докато изборите в Италия наближават, а разликата между кандидатите от лявото и дясното политическо пространство се свива, анализатори се опасяват, че оспорваното политическо състезание може да доведе до неефективен парламент. Подобен резултат може лесно да изкара от релси все още крехката икономика на страната, коментира CNBC.

“Италианските избори остават събитие със значителен риск. Ние не можем да изключим изненади в последната седмица от кампанията“, посочват в своя бележка анализатори на Credit Suisse.

Според усреднени резултати от проучванията, публикувани пред 9 февруари, когато започва периодът на забрана за оповестяването им, лявоцентристката Демократическа партия на Пиерлуиджи Берсани има преднина от 5-7 процентни пункта пред Народ на свободата на Силвио Берлускони. След тях са Петзвездното движение на комика Бепе Грило, смятано от мнозина за изразител на протестния вот, и блокът на досегашния премиер Марио Монти.

Анализаторите на Credit Suisse отбелязват, че възстановяването на влиянието на партията на Берлускони и увеличаването на протестния вот при около 30% избиратели, които още не са решили за кого ще гласуват или пък ще се въздържат, създава атмосфера на несигурност преди изборите, насрочени за неделя и понеделник.

„Според нас най-вероятният резултат остава коалиция между лявоцентристите, водени от Пиер Луиджи Берсани, и центристите, водени от Марио Монти, но има няколко алтернативни сценария и техни подварианти, които не могат да бъдат отхвърлени“, отбелязват анализаторите.

Рискът никоя партия да не спечели мнозинство или формирането на широка коалиция би могъл да окаже особено силно дебалансиращо влияние върху пазарите най-малко в краткосрочен план, като се има предвид, че това по принцип ще означава неефективен парламентарен вариант, твърдят от Credit Suisse.

„Дори някои елементи от „несистемните“ партии да се присъединят към коалиция, която печели относително мнозинство, решението ще включва слаб и разнороден парламент. Вероятността от нови избори в рамките на една или две години ще остане относително висока“, се добавя в бележката на анализаторите.

Въпреки различията по отношение на реформата на пазара на труда Берсани заяви, че неговата партия ще формира коалиция с експерта Монти, чиято популярност в социологическите проучвания намаля, откакто правителството му предприе политика на строги икономии, за да се справи с високото съотношение на държавния дълг към брутния вътрешен продукт, което достига 120%.

Стефано Фасина, икономически съветник в партията на Берсани, заяви, че най-важното нещо за следващото правителство е да бъдат осъществени реформи – стратегия, съвпадаща с манифеста на Монти.

„Проблемът за следващото правителство не е за оцеляване, а за осъществяване на реформи. Искаме достойно за доверие способно правителство, което е в състояние да го направи“, каза Фасина, отхвърляйки възможността за коалиция с крайните леви политически течения.

Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още