IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа залага на Марио Монти

Изборите в Италия придобиват все по-голямо международно значение

20:45 | 24.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Монти не&nbsp; членува в ЕНП, но вече е спечелил доверието и признателността на европейските лидери като член на Европейската комисия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Монти не  членува в ЕНП, но вече е спечелил доверието и признателността на европейските лидери като член на Европейската комисия. Снимка: Ройтерс

След около месец италианците ще тръгнат към урните, за да изберат предсрочно нов парламент, който пък да избере премиер, номиниран от президента на републиката.

Междувременно изборите в Италия придобиват все по-голямо международно значение. Всички събития на Апенините сочат, че държавата може задълго да се  превърне в огнище на нестабилност и непредсказуемост. Нещо, което в контекста на продължаващата икономическа криза поражда тревоги в Евросъюза.

Това бе и повод в Страсбург да избухне скандал, каквито е  имало малко досега, ако изобщо има някакви прецеденти, пише в анализ за "Независимая газета" Джовани Бенси.

Французинът Жозеф Дол, оглавяващ фракцията на Европейската  народна партия (ЕНП) в Европарламента, заяви на пресконференция, че това сдружение на депутати от християндемократически и либерални партии в страните от ЕС (включително от "Народ на  свободата" на Силвио Берлускони) подкрепя кандидатурата на Марио Монти за поста премиер на Италия. По-късно Серджо Силвестри, заместник-водач на делегатите от "Народ на свободата" в Страсбург, след среща с Дол направи частично опровержение - в  смисъл че Дол бил невярно разбран и некоректно цитиран. Той всъщност не искал да приканва италианските избиратели да гласуват за Монти. Дол обаче със сигурност наистина е казал,  каквото е казал - думите му бяха чути от десетки журналисти, а има и видеозапис.

Монти, който ръководи и днешния италиански кабинет, не  членува в ЕНП, но вече е спечелил доверието и признателността на европейските лидери като член на Европейската комисия.

Неслучайно съвсем наскоро, в навечерието на предизборната кампания в Италия, ръководството на ЕНП потърси за консултация тъкмо Монти - още преди да разговаря с Берлускони. Сега Монти е кандидат за нов мандат, основал е собствено движение "С Монти за Италия". То намира опора в някои малки центристки партии и  видни представители на т. нар. гражданско общество, сиреч безпартийни дейци с несъмнен авторитет. Парадоксът е там, че силите на тази коалиция не дават на Монти никакъв шанс да  спечели победа, като получи гласовете на повечето избиратели.

Според някои след изборите, насрочени за края на февруари,  Монти ще сключи съюз с умерено лявата Демократическа партия, чийто водач е Пиерлуиджи Берсани. Анкетите сочат, че тази партия има най-добри шансове да спечели. При това положение обаче  Берсани - най-вероятният победител, ще трябва да отстъпи на Монти премиерския пост. Дали Берсани ще склони на такава сделка?

Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
То пък една стабилност. Без голям катаклизъм никой няма да тръгне към реформи в ЕС. Само с ограничаване на заплатите и масови съкращения ако се излиза над водата до сега в България да сме цъфнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още