IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Монти поведе центристка коалиция за изборите през февруари

Партиите в нея подкрепят програмата му за реформи и представляват "реалния съюз", от който страната се нуждае, смята премиерът на експертното правителство

21:58 | 28.12.12 г.
Марио Монти поведе центристка коалиция за изборите през февруари

Италианският премиер в оставка Марио Монти заяви днес на пресконференция, че ще поведе коалиция от центристки партии, които споделят европейската ориентация и подкрепят реформистката му програма, на парламентарните избори, насрочени за 24-25 февруари догодина, съобщи Ройтерс.

Изявлението на Монти изяснява позицията му за участие в предстоящия вот, след като той заяви в неделя, че може да прояви готовност да се пребори за втори мандат, ако някоя заслужаваща доверие политическа сила подкрепи реформистката му програма.

"Традиционното разцепление между "лявото" и "дясното" има историческа и символична стойност" за страната, но "не откроява реалния съюз, от който Италия се нуждае - този, който фокусира върху Европа и реформите," заяви Монти след като се срещна с центристки политици. Той добави, че е готов да приеме "да бъде назован като лидер на коалицията".

Монти, чийто статут на пожизнен сенатор означава, че не му се налага да се кандидатира за място в парламента, прогнозира, че центристката формация може да регистрира "значим резултат" на изборите през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още