IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони иска икономическото министерство

Партията на бившия премиер ще подкрепи лидера на Северната лига Роберто Марони за президент на провинция Ломбардия

13:15 | 07.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Берлускони иска икономическото министерство

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е заявил, че е постигнал споразумение със Северната лига за съвместно явяване на изборите през февруари и че в едно бъдещо дясноцентристко правителство би искал да заеме поста министър на икономиката, съобщи Ройтерс, като се позова на негово интервю пред италианска радиостанция, без да я упоменава изрично.

Берлускони е казал, че е постигнал споразумение с лидера на лигата Роберто Марони, с когото бяха коалиционни партньори и в последното му правителство. Според условията на споразумението партията Народ на свободата, чийто лидер е бившият премиер, ще подкрепи кандидатурата на Марони за президент на провинция Ломбардия.

Той не е посочил други подробности от постигнатата сделка, но е добавил, че ще бъде „лидер на умерените“ в дясноцентристката коалиция.

Северната лига подкрепя строги политики за имигрантите и поощрява предоставянето на повече власт и автономност на 20-те италиански провинции, като по-конкретно настоява по-голяма част от данъчните приходи да остават директно в провинциите, вместо да стигат до централното правителство. Основният ѝ аргумент е, че богатият север плаща сметката на корумпирания според нея и икономически изостанал юг.

Берлускони, който освободи поста през ноември 2011 г., за да направи път на експертното правителство на Марио Монти, твърди, че още не е сигурен кой ще бъде премиер в едно дясноцентристко правителство. „Ще решаваме, ако спечелим“, е отбелязал той, добавяйки, че предпочита да бъде министър на икономиката и че е най-вероятно секретарят на Народ на свободата Анджелино Алфано да стане премиер.

Социологическо проучване, публикувано в неделя, сочи, че евентуален съюз между партията на Берлускони и Северната лига може да спечели 28% от гласовете на избирателите. Лявоцентристката коалиция, оглавявана от Пиерлуиджи Берсани от Демократическата партия, би спечелила между 38% и 39%, показват резултатите от проучването. Центристкият блок на Монти би получил между 14% и 15%.

Берлускони, който до миналия месец подкрепяше правителството на Монти, го нападна заради връщането на омразния данък върху недвижимите имоти за основното жилище и обеща да понижи данъците върху доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
Берлускони иска по ниски данъци за да има повече пари за хората, а не за бюрокрацията. коалицията му със Северната лига е още по добре, тъй като те искат всеки един регион да получава толкова колкото си изработи - този проблем го има и в България. като цяло левите популисти го нападат за щяло и нещяло му се бъркат в личния живот, и аз не харесвам разгонения му личен живот. Ала тука става въпрос за цяла Италия, а тогава левите освен да обещават високи социални осигуровки и прахосване на богатстото на Италия друго незнаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още