IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия може скоро да пусне 30-годишни облигации

Рим успешно пласира нова емисия 15-годишни дългови книжа заради подобреното доверие на чуждите инвеститори в страната

20:09 | 16.01.13 г.
Италия може скоро да пусне 30-годишни облигации

Италия може излезе на пазарите с първата си емисия 30-годишни базови облигации от над 3 години, след като тази седмица успешно реализира нова емисия 15-годишни държавни облигации, предаде Ройтерс, като се позова на информация на агенцията а управление на дълга на страната.

Рим, който има за рефинансиране 2 трлн. евро публичен дълг, се оттегли от пазарите на дългосрочен дълг в пика на кризата заради сериозния ръст на лихвите по италианските облигации. Така управляващите в Италия съкратиха и средния матуритет на дълговите книжа, но сега явно искат да променят политиката си, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обеща да купува облигации на затруднени държави от еврозоната при нужда.

“След успеха на 15-годишната дългова емисия планираме да издадем и 30-годишна облигация, но изчакваме точното време на пазарите”, коментира Мария Каната от дълговата агенция на Италия пред информационната агенция.

Каната не даде точна времева рамка за плановете на ведомството. За последно Рим емитира 30-годишни дългови книжа през септември 2009 г.

Агенцията припомня, че във вторник Италия успя да пласира на пазарите `15-годишни облигации и набра 6 млрд. евро от емисията. Така само от началото на годината досега Рим набра 10% от планираното за 2013 г. финансиране от пазарите.

Близо две трети от емисията е била изкупена от чужди инвеститори, повечето от които британски, тъй като в последните месеци доверието на пазарните участници в страната се подобрява.

Останалата една трета от емисията е била изкупена от пенсионни фондове, централни банки, застрахователи и правителствени агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още