IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard&Poor's и Moody's разединени за влиянието на изборите в Италия

Moody's може да намали рейтинга, според S&P вотът няма да повлияе на кредитоспособността

10:39 | 27.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Standard&Poor's и Moody's разединени за влиянието на изборите в Италия

Поради нестабилната политическа ситуация в Италия членката на еврозоната е заплашена от понижаване на рейтинга от страна от рейтинговата агенция Moody's. В сряда агенцията заяви, че резултатите от изборите са оказали негативно влияние върху кредитоспособността, защото има вариант от нови избори и по този начин - още по-дълъг период на политическа нестабилност.

При по-нататъшно развитие, което може да навреди на икономическите перспективи на обхванатата от икономическа криза страна или предполагащо наличието на трудности при прилагането на реформите, Moody's ще разгледа възможността за понижение, съобщи агенцията. Moody's оцени Италия през юли 2012 г. с "Baa2". Перспективата е отрицателна.

По-рано обаче противоположно мнение изказа друга рейтингова агенция. Резултатите от парламентарните избори в Италия няма да повлияят върху кредитния рейтинг на страната, обяви международната рейтингова агенция Standard & Poor`s, цитирана от РИА Новости.

В момента италианският дългосрочен кредитен рейтинг е на ниво ВВВ+ с негативна перспектива. След изборите анализатори заявиха, че Италия е изправена пред продължителен период на политическа неопределеност, който може да се отрази негативно върху нагласите на инвеститорите.

„Убедени сме, че политиката на следващото правителство, което ще получи мандат от президента Джорджо Наполитано, ще се превърне в ключов фактор за националната кредитоспособност на Италия“, се посочва в изявление на агенцията.

След обработването на данните на 100% от протоколите от избирателните секции лявоцентристката коалиция, оглавявана от лидера на Демократическата партия Пиерлуиджи Берсани, води в резултатите за долната камара на парламента с 29,54% пред дясноцентристката коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони, която получава 29,18% от гласовете.

Според предвижданията на Италианския център за изборни проучвания в Сената, горната камара на италианския парламент, лявоцентристтите ще разполагат със 121 места срещу 117 за Берлускони и 54 за Петзвездното движение на комика Бепе Грило, предава Ройтерс. Това означава липса на мнозинство за която и да е от представените партии и съответно – невъзможност за прокарване на необходимото законодателство.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още