IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по италианските съкровищни бонове нарасна рязко

Резултатът от изборите в Италия срина местната борса и се отрази негативно на настроенията на инвеститорите в цяла Европа

16:21 | 26.02.13 г.
Доходността по италианските съкровищни бонове нарасна рязко

Италия емитира днес 6-месечни съкровищни бонове на стойност 8,5 млрд. евро, но при рязко нараснала доходност на фона на запазващата се политическа неопределеност в страната след проведените избори в неделя и понеделник, съобщи Bloomberg.

Италианското министерство на финансите реализира книжата при доходност от 1,237% годишно, докато на предходния аукцион на книжа със същия срок на погасяване, проведен на 29 януари, доходността бе 0,731% годишно. Презаписването пък намаля до 1,44 пъти от 1,65 пъти в края на януари.

На вторичния пазар доходността по 10-годишните италиански държавни облигации скочи с 19 базисни пункта до 4,8%, достигайки най-високото си ниво от началото на декември.

Италианската борса също потъна, като основният индекс в Милано FTSE MIB към 15,30 часа изтрива 4,4% до 15 635,83 пункта, съобщи ИТАР-ТАСС. С най-голяма заслуга за неблагоприятния резултат са ценните книжа на банките – акциите на UniCredit Group губят 8,1% от стойността си до 3,85 евро, тези на Intesa Sanpaolo S.p.A. поевтиняват с 8,85% до 1,24 евро, а пазарната капитализация на Monte dei Paschi di Siena S.p.A намалява с 6,15% до 21 евроцента за акция.

Политическата безизходица в Италия и днес се отрази неблагоприятно на останалите европейски пазари. В Испания IBEX 35 отстъпва с 2,6% до 8 027,90 пункта, макар че в началото на сесията загубата достигаше до 3,45%. В Германия настроението на инвеститорите също е минорно, като DAX 30 се понижава с 1,7% до 7 641,05 пункта, MDAX – с 1,2% до 12 989,35 пункта, а TECDAX – с 1% до 903,88 пункта.

Нараства и степента на риск по италианския дълг, като разликата в доходността по италианските и германските ценни книжа днес достигна почти 350 базисни пункта, след като през последния месец се задържаше стабилно в границите между 260 и 270 пункта.

„Резултатите от парламентарните избори в Италия остават дестабилизиращ фактор за пазарите“, убеден е експертът Улрих Вортберг от банката Helaba.

„Изравненият изборен резултат е това, което е най-малко необходимо на страната в момента, смята анализаторът в Baader Bank AG Роберт Халвер.

Главният икономист на Commerzbank AG Йорг Кремер реагира на ръста в доходността на 10-годишните италиански и испански облигации с препоръка инвеститорите да продължат да се отървават от тях „заради високата степен на липса на тревога“ на пазарите.

„През следващите седмици на пазарите вероятно ще цари нервна атмосфера, но не очакваме ескалация на дълговата криза, както се случи през 2011 г.“, посочи Кремер.

Върху настроенията на инвеститорите се очаква да повлияят новини от САЩ, където предстои изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. Експерти очакват той да оповести положителни данни за развитието на американската икономика и предполагат, че това ще повлияе положително на колебанията на европейските борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още