IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Италия движиха европейските пазари

Инвеститорите се поуспокоиха, след като стана ясно, че лявоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани води пред Силвио Берлускони

19:02 | 25.02.13 г.
Изборите в Италия движиха европейските пазари

Изборите в Италия бяха във фокуса на инвеститорите в днешната сесия на европейските пазари. Индексите на основните пазари се колебаеха, но в крайна сметка надделя оптимизмът, след като стана ясно, че лявоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани води пред Силвио Берлускони.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 отбеляза спад от 0,2% до 288 пункта, като по-рано през деня се повиши с 0,7%, достигайки най-високото интрадневно ниво от 2 години, предаде Bloomberg. Индексът е на път да приключи с ръст за девети пореден месец, което е най-дългата му позитивна серия от 1997 г. насам, изчисляват от агенцията.

В Германия DAX отбеляза ръст от 1,45% до 7 773 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,3% до 6 355 пункта, а във Франция CAC 40 добави 0,4% до 3 721 пункта.

В Италия основният индекс FTSE MIB се повиши с 0,46% до 16 308 пункта.

Резултатите от проучванията на общественото мнение сочат, че коалицията на Пиер Луиджи Берсани води в предизборната надпревара пред бившия премиер Силвио Берлускони. Като се има предвид популярността, която скандалният бивш италиански премиер придоби в последните месеци, ще трябва да се изчакат окончателните резултати, преди да се правят каквито и да било изводи.

Точно заради нарастващата популярност на Берлускони инвеститорите следяха с огромен интерес вота в Италия, а акциите се колебаеха между ръстове и спадове през цялата днешна сесия. При победа на Берсани се очаква той да се коалира със служебния италиански премиер Марио Монти, което дава увереност на пазарните участници, че реформите в страната ще продължат и ще има приемственост в политиката.

Ако обаче Берлускони поднесе изненада, инвеститорите се опасяват, че Италия вероятно ще се върне назад в процеса по възстановяването на икономиката от кризата.

“Колкото повече приближава времето да се обявят официалните резултати, толкова повече се засилват опасенията, че Италия ще стане неуправляема”, коментира пред информационната агенция Джон Пласар, вице президент на Mirabaud Securities.

“Инвеститорите се опасяват от евентуална победа на Берлускони. Всички помнят, че той не е проевропейски ориентиран и може да спре или да отложи важни реформи. Това е последното нещо, от което еврозоната има нужда – политическа нестабилност в Италия”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.

503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още