IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски депутат призовава Италия да напусне еврозоната

Клаус-Петер Вилш от управляващите християндемократи се присъедини към критиката на кандидат-канцлера Пеер Щайнбрюк

22:37 | 01.03.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германски депутат призовава Италия да напусне еврозоната

Италия направи своя избор, комикът Бепе Грило и обвитият в скандали експремиер Силвио Берлускони получиха голяма част от гласовете. Изборът на „двама клоуни“ може да стане проблем за еврозоната, критикува страната кандидат-канцлерът Пеер Щайнбрюк и предизвика истинска буря в южноевропейската страна. Сега и депутатът от управляващия Германия Християндемократическия съюз (ХДС) Клаус-Петер Вилш призова се включи към критиката, като призова Италия да напусне еврозоната, ако не може да се придържа към правилата на ЕС след изборите с неубедителен резултат, предаде Ройтерс. 

„Ако не успеем да убедим хората в дадена страна да се придържат към поетите ангажименти от гледна точка на единната валута, то тогава ние не може да настояваме отвън за нови избори, но тази страна трябва да се върне към старата си валута”, каза Вилш пред германския икономически ежедневник Handelsblatt. Депутатът е член на бюджетната комисия към Бундестага и е противник на спасителния пакет ESM.

Еврозоната трябва да остане отворена за промени, каза още Вилш. „Ако искаме да се върнем към мирно и уважително сътрудничество в Европа и да приемем насериозно правото на хората на самоопределение, то трябва да се откажем от тази евро-Европа идеология”, посочи консервативният политик, който е известен евроскептик. „Валутният съюз ще оживее само, ако от него полза имат всички негови членове“, каза още Вилш.

По подобен начин се изказа и депутатът от FDP Франк Шефлер. „Ако еврото иска да оживее, то трябва да стане дишаща валута. Членове, които не успяват да сторят тава по икономически причини, трябва да напуснат зоната“, заяви Шефлер пред онлайн изданието на Handelsblatt. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Знаете колеги, че аз мисля като вас, но засега сме малцинство. Боя се, че ще напуснем ЕС, точно когато фалираме, заради наложените политики. И май няма да е далече това време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Аз също мисля, че валутният борд е най-голямата грешка в икономическата ни политика в последните 100 години и тя е на път да ни доведе до поредната национална катастрофа, даже по-тежка от военните загуби от световните войни. Налице е абсурдна ситуация, при която производителите ни продават продукцията си на безценица на европейските пазари от една страна, а от друга огромна част от населението не може да си позволи елементарни неща като например да яде сирене от мляко и да отиде веднъж на кино в месеца например. Ненавиждам комунизма и социализма, но също така и икономическият протекционизъм към немци и французи, който се прави от днешните правителства. А той се плаща от всички НАС. Новото правителство трябва да премахне евро-протекцизма дори и това да значи попъпкване на някоя и друга директива, защото в противен случай ще застигнем "гиганти" като Хаити и Мадагаскар по икономическо развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 11 години
мисля си, че рано или късно някоя държава, ще реши да напуска. Проблемите далеч не са решени, а просто замазани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още