IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Опасенията за разпадането на еврото вече са неуместни

ЕЦБ може и да помага на пазарите, но не помага с нищо за преодоляване на социалната криза в съюза, смятат анализатори

08:50 | 01.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евалд Новотни, член на управителния съвет на Европейската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни, член на управителния съвет на Европейската централна банка. Снимка: Ройтерс

Има „очевидно подобрение“ в икономическата ситуация в Европа през последната година и страховете за разпадане на еврозоната вече „са неуместни“, коментира Евалд Новотни, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от CNBC.

„Както правителствата, така и централните банки си написаха домашните“, казва Новотни, който оглавява също и Австрийската централна банка. „Ето защо от финансова гледна точка ситуацията определено е много по-позитивна. Реалната икономика е мястото, където наистина имаме проблем – растежът все още не е достатъчно адекватен“.

Той изтъква дисбаланса между силните икономики в Северна Европа, включително австрийската и германската, които имат растеж и страните от Южна Европа, повечето от които все още са в рецесия.

Новотни допълва, че той лично се надява ситуацията на юг да се подобри през 2014 г. „Това обаче ще е предизвикателство“, предупреждава банкерът.

Междувременно на форум, посветен на икономическото състояние на еврозоната бяха изказани опасения, че действията на ЕЦБ не помагат с нищо за преодоляване на социалната криза в съюза.

Най-лошото от кризата на суверенните дългове в Европа може и да е отминало от гледна точка на финансови сътресения, но сега регионът е изправен пред социална криза, заради която има опасност Европейският съюз и неговият проект за единна валута се разпаднат, отбелязва Ройтерс по повод организираната тази седмица от британската агенция конференция на високо равнище.

Политически и икономически анализатори, участвали във форума, заявиха, че септемврийското решение на ЕЦБ да изкупува държавни облигации в неограничен размер подкрепя усилията за справяне с някои аспекти на кризата, но не прави нищо, за да предотврати задълбочаващия се социален конфликт.

Най-пресният случай на засилващите се народни вълнения се прояви при резултатите от изборите в Италия, където гласоподавателите непреодолимо отхвърлиха програмите за икономии, подкрепяни от премиера в оставка Марио Монти и от ЕС.

Подобни проблеми са актуални и в Испания и Гърция, където безработицата сред младежите е 50 процента и хората за изправени пред "загубено поколение" на незаетост и безпомощност, отбелязва агенцията.

Португалия и до известна степен Ирландия са в подобно затруднено положение. Стачки и демонстрации се организират от Белгия до Кипър и Франция, обобщава Ройтерс.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още