IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският президент обмисля ново експертно правителство

Експертният премиер е смокинов лист за прикриване на отговорностите на традиционните партии, твърди обаче Бепе Грило

16:38 | 05.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джорджо Наполитано. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джорджо Наполитано. Снимка: Ройтерс

В понеделник Вито Крими, новоназначеният лидер на Петзвeздното движение в Сената, заяви, че неговата група няма да даде вот на доверие на което и да било правителство, оглавявано от някоя от основните партии, но би могла да подкрепи администрация, „алтернативна на партийната система“. Вчера обаче Крими каза, че коментарите му са били неправилно интерпретирани и че движението не би подкрепило експертно правителство. По думите му целта на Петзвездното движение е да оглави собствено правителство.

Грило проведе по-голямата част от избирателната си кампания в яростни нападки срещу правителството на Монти, което Наполитано назначи по време на пика на финансовата криза от 2011 г.

Монти пък покани на среща ръководителите на 3-те основни политически сили, за да обсъдят позицията си преди заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе през следващата седмица в Брюксел.

Ръководството на водената от Берсани Демократическа партия трябва да проведе заседание утре, за да обсъди следващите си стъпки и да одобри основна програма с реформи в области, засягащи корупцията и финансирането на партиите, за която вече обяви, че ще представи в парламента. Берсани вече отхвърли възможност за съюз с Берлускони и призова движението на Грило да подкрепи неговите предложения.

Положението на самия Берсани обаче бе силно разклатено от изборите, в които Демократическата партия бе явен фаворит, което увеличи спекулациите, че той може да бъде свален от ръководния пост и заместен вероятно от 37-годишния кмет на Флоренция Матео Ренци.

Политическата безизходица в Италия причини тревога сред европейските партньори на страната заради опасенията, че нестабилността може да възпламени отново дълговата криза, довела еврозоната до ръба на разпада преди назначаването на Монти през ноември 2011 г.

В понеделник министрите на финансите на еврозоната огласиха след срещата си в Брюксел оптимистичната си нагласа, че каквото и правителство да бъде сформирано в Италия, то ще демонстрира отговорност.

Монти остава начело на правителство в оставка и ще води делата в страната до назначаването на нов кабинет, но не е в състояние да прокара големи законодателни промени. Смята се, че участието му в изборите, където оглавяваната от него центристка коалиция събра едва малко над 10% от гласовете, елиминира възможността той да остане начело на непартийно правителство за още един мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
В природата не съществуват експертни правителства, а само политически, подкрепени от парламентарни мнозинства."Да им го каже на нашите демонстриращи, че се опитват да ги лъжат . Много трябва да се внимава какво се иска! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още