IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Монти временно пак става премиер по молба на президента на Италия

Партиите в страната все още не могат да сформират правителство, може да се стигне и до нови избори

15:51 | 16.03.13 г. 9
<p>
	Марио Монти (л) и Джорджо Наполитано (д). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Монти (л) и Джорджо Наполитано (д). Снимка: Ройтерс

Президентът на Италия Джорджо Наполитано е помолил Марио Монти да се върне за известно време на премиерския пост, тъй като политическите партии в страната все още не са постигнали споразумение за съставянето на кабинет, предаде Ройтерс.

“Важно е, че в момент на провеждане на всякакви възможни инициативи за икономиката и създаването на нови работни места правителството остава под авторитетното ръководство на Марио Монти, докато се сформира ново правителство”, посочи Наполитано в изявление.

Днешното изявление на италианския президент след срещата му с Марио Монти късно снощи прекратява спекулациите, че бившият еврокомисар ще поеме позицията на председател на Сената като част от по-широка сделка с лявоцентристката коалиция.

Според пресата в Италия президентът е взел това решение въпреки съпротивата на Монти, който все пак се е надявал да поеме кормилото на Сената, вторият по важност пост в страната след този на президента.

Марио Монти подаде оставка в края на миналата година след приемането на бюджета на страната за 2013 г., както по-рано беше обещал. По закон изборите в страната трябва да се проведат до 70 дни след подаването на оставката на премиера, което изтегли вота през февруари, вместо през април, за когато беше планиран.

Информационната агенция припомня, че Италия затъва все по-дълбоко в политическа криза, след като лявоцентристката коалиция на Пиерлуиджи Берсани спечели мнозинство в долната камара на парламента, но не овладя Сената, за да може да сформира правителство. Партиите, които влязоха в парламента, поне засега отказват да се коалират, което възобнови опасенията, че може да ескалира и напрежението на пазарите.

Ако политическите партии в Италия не отстъпят и не постигнат споразумение, има вероятност гласоподавателите отново да отидат до урните след няколко месеца. Пиерлуиджи Берсани беше склонен да постигне по-широко споразумение с движението “5 звезди” на комика Джузепе (Бепе) Грило, което ще позволи сформирането на правителство, но Грило категорично отказа да участва в каквито и да било коалиции. Берсани пък не желае да се коалира с партията на бившия лидер Силвио Берлускони.

Новият парламент на Италия проведе първото си заседание вчера и се очаква днес окончателно да реши кои ще бъдат новите му говорители. Партиите обаче са все така далеч една от друга и няма никакви признаци, че ще заработят заедно.

Наполитано каза още, че ще започне консултации с партийните лидери в сряда, за да се види дали има някакъв шанс някой от тях да събере достатъчно подкрепа, за да се сформира работещо мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 3
trendline
преди 11 години
Надяваме се! *** не е цирк, нормален процес е. Безгрижието свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
data
преди 11 години
дали и нас не ни чака подобен цирк ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 8
studioaa
преди 11 години
Монти е пряко свързан с Голдман Сакс където работи уж като съветник, не е трудно да се доветите за кого работи. Той е аналог на нашия Монката Дянков, който беше изритан даже от редиците на собствената си партия от вожда Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 11 години
В крайна сметка имаше избори, и дойде пак кардинала назначен от Барозу и Меркел. Евала за демокрацията. Умря неродила се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Като гледам как ги спаси ... Само се отложи неизбежното. Тотални реформи трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
След месец два или след година две рано или късно Италия ще изостави еврото. Ще я последват почти всички задлъжнели страни и краят на еврозоната ще дойде. Тези държави нямат нужда от еврото, за да поддържат жизнения си стандарт, защото то ги осъжда на бедност и посредственост. Това ще даде глътка въздух и на страни като България, които кой знае защо, винаги упорито стоят на страната на губещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
Fiscalist
преди 11 години
Добре че е Монти, спаси еднолично Италия, а най-вероятно и ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Fiscalist
преди 11 години
То от много слушане на хората нищо добро няма да излезе. Те са "компетентни" само във футбола, риалити телевизията и плюскането. А и от време на време да си изберат клоун да ги управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
trendline
преди 11 години
Като му гледам подкрепата на Монти на последните избори, защо го каните пак този човек бе. Хората казаха едно голямо НЕ на този модел. Дано Джузепе Грило да спечели на следващите избори 51% за да започнат големите промени. Е, това е ужас за консервативна Европа но крайно наложително/спасително за самите италианци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още