IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес вещае големи проблеми за Италия и Испания

Фалитите на малките и средни предприятия в двете страни нарастват с притеснителна скорост

16:02 | 28.03.13 г.
<p>
	Възрастен испанец минава край затворен магазин в столицата Мадрид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Възрастен испанец минава край затворен магазин в столицата Мадрид. Снимка: Ройтерс

В Италия през миналата година всеки месец са фалирали по около 1 000 компании, а към януари 7,4% от кредитите са необслужвани. Това е най-високото ниво за последните 13 години, като за сравнение във Франция този дял е 4,1%, а в Германия – 3%. На другия полюс пък е Гърция, където коефициентът на лошите кредити достига 22,5% към края на септември 2012 г.

При положение, че очакванията са за спад на БВП с 1,3% в Италия и 1,5% в Испания през настоящата година при бремето на правителствените програми за строги икономии, лошите кредити на малките и средните предприятия изглежда ще нараснат, което означава, че има по-голяма вероятност за изпадане в неплатежоспособност по потребителски кредити и ипотеки.

Безработицата, която вече достигна рекордните 26% в Испания и 11,7% в Италия – най-високите нива от началото на водене на статистика през 1992 г. - също ще се повишава, докато малките фирми уволняват персонал.

След като ѝ омръзнало да бъде пренебрегвана от банките и италианското правителство, Джузепина Вирджили основава асоциация, наречена „Невидими дребни предприемачи“, която да съветва бизнесмени в затруднено положение.

„Банките врътнаха кредитното кранче за нас, малките предприемачи. Те не ни отпускат средства, не ни вярват. Вече не сме добре дошли потребители“, каза Вирджили. „Те се страхуват, че няма да можем да върнем заемите, така че се отнасят с нас, като че ли сме причина за икономическата криза при положение, че би трябвало да бъдем част от преодоляването ѝ“, добави тя.

В Испания фалитът на регионалните спестовни каси, които надхвърлиха боя си при бума в сектора на недвижимите имоти, остави мнозина от дребните им клиенти без финансиране.

„Ние искаме да кредитираме, но онези, които наистина имат нужда от финансиране, са малките и средните предприятия, които бяха свикнали да теглят заеми от спестовните каси. Не познаваме техните кредитни досиета и поради тази причина тези компании са изолирани, което създава сътресения по отношение на кредитирането“, заяви високопоставен испански банкер, пожелал да остане анонимен.

Правителството се опитва да реализира различни кредитни схеми с държавна гаранция, включително финансиране на малки и средни предприятия на стойност 45 млрд. евро, като осигурява и данъчни облекчения за тези компании.

Банкери обаче се оплакват от липсата на „платежоспособно търсене“. „Не сме наблюдавали окуражаващо търсене за нови кредити“, заяви през този месец Виктор Масия, главен изпълнителен директор на Ubi Banca, след като петата италианска банка по брой на банковите клонове обяви ръст от 40% на отписванията по кредити през 2012 г. „Безработицата се повишава, младите хора живеят с родителите си, не се женят и не купуват жилища. Търсенето на ипотеки от частни лица е намаляло наполовина“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още