IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската централна банка е поискала по-високи провизии за проблемните заеми

Централната банка е предупредила банките да не раздават дивиденти, ако капиталът им от първи ред е под минималното равнище от 8%

13:45 | 12.03.13 г.
Италианската централна банка е поискала по-високи провизии за проблемните заеми

Италианската централна банка е инструктирала някои от най-големите банки в страната да увеличат провизиите си за проблемните заеми, след като одит на целия банков сектор е показал, че финансовите институции са уязвими заради фалитите на малки фирми в условията на дълбока рецесия, твърдят запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Финансовата институция е отправила предупреждението след поверителни инспекции, продължили 2-3 месеца в 20-30 от големите банки в страната, допълват източниците.

Освен това централната банка е предупредила банките да не раздават дивиденти, ако капиталът им от първи ред е под минималното равнище от 8%.

Според анализатори "лошите" кредити, дължащи се най-вече на фалитите на малки фирми, са един от най-големите рискове за банковата система в Италия. Под въпрос е и стабилността на сектора на имотите, въпреки че Италия не е застрашена от криза, подобна на тази в Испания.

Източниците на информационната агенция твърдят също, че централната банка е наредила на финансовите институции да са по-строги при оценките на стойността на имотните активи, които не винаги отразяват спада на цените на пазара.

Общият брутен размер на "лошите" кредити в Италия се е увеличил до 125 млрд. евро към края на 2012 г., или със 16,6% в сравнение с предходната година, сочат данни на местната банкова асоциация ABI.

Организацията очаква проблемните кредити, които преди две години възлизаха на 78 млрд. евро, да достигнат пикови нива през първата половина на тази година.

В момента размерът на провизиите за покриване на съмнителните заеми, които италианските банки отделят, е 40% и е доста под средното ниво от 53% за Европа и 60% за Испания, твърдят анализаторите от Mediobanca Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още