IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиерлуиджи Берсани: Само луд човек би пожелал да управлява Италия

Берсани се нуждае от подкрепата на комедианта Бепе Грило, за да състави правителство без да се налага да преговаря с Берлускони

18:20 | 27.03.13 г.
<p>
	Пиерлуиджи Берсани, лидер на ляво центристката коалиция в Италия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиерлуиджи Берсани, лидер на ляво центристката коалиция в Италия. Снимка: Ройтерс

Загрижеността на инвеститорите за съдбата на Кипър бързо беше изместена от страховете за Италия, където политическата драма продължава, а основният претендент за премиерския пост - Пиерлуиджи Берсани, заяви, че единствено „луд човек“ може да пожелае да управлява страната, съобщава CNBC.

Берсани, лидер на лявоцентристката коалиция, направи своя коментар, след като популистката партия "5 звезди" на комедианта Бепе Грило отново отказа да участва в сформирането на коалиционно правителство.

След последния отказ от страна на Грило Берсани заяви, че „единствено луд човек би пожелал да управлява страна, която се намира в хаос и е на прага на изключително тежка година“, съобщава Dow Jones.

Европейските индекси изгубиха позиции, цената за финансирането на Италия се повиши, а еврото поевтиня до 4-месечно дъно, малко след като коментарът на Берсани се появи в медиите.

Въпреки че Берсани се опита да убеди представителите на движението на Грило, че той никога няма да се съгласи на голяма коалиция с дясноцентристката партия на Силвио Берлускони, комикът подчерта, че неговото движение „единодушно е решило да отхвърли предложението“.

Берсани и неговата Демократическа партия търсят изход от продължаващата вече месец патова ситуация, след като изборите през февруари не излъчиха неоспорим победител нито в Сената, нито в парламента.

Берсани се нуждае от подкрепата на Грило, за да състави правителство без да се налага да преговаря с Берлускони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още