fallback

Няма търговска тайна за храни, които не са опасни, но са негодни за консумация

Решение на Европейския съд поставя интереса на потребителите над търговските интереси

12:39 | 11.04.13 г.

Правилото за търговската тайна може да не бъде спазено и институциите в държавите от ЕС имат право да разкриват информация за продукти, които не са опасни, но крият риск за здравето на потребителите. Решението е на Европейския съд в Люксембург и е във връзка с молба за тълкувание от страна на германския съд.

Поводът е жалба от страна на производителя на деликатеси от дивечово месо Berger Wild. Проверка на властите са извадили на показ хигиенни проблеми в цеховете и продукти с лоша миризма и дъх, които обаче не са били опасни за здравето на хората. Германските институции са искали компанията да уведоми потребителите си за проблема.

От Berger Wild обаче настояват за значително по-дискретна кампания – да обявят, че всеки закупил техните продукти може да ги замени в магазина, от който са ги закупили.

Въпреки това искане, властите разпространяват предупредителните съобщения. Дни по-късно министърът на потребителите на Бавария, където се развива случаят, съобщава, че компанията е обявила несъстоятелност и не може да изпълни задълженията си към потребителите. От Berger Wild възразяват именно срещу публичното оповестяване на проблема, което води до сериозни загуби и влошаване на финансовото състояние на компанията.

„При случаи с храни, които не застрашават здравето, но са негодни за консумация, властите могат да съобщават безпроблемно името на храната или търговската марка, или производителите и доставчиците“, казва се в решението на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още