IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха конско месо в четири български продукта

Българската агенция по безопасност на храните ще изпрати нови 100 проби в европейски лаборатории за тестване

15:55 | 12.03.13 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В още четири продукта, предлагани в българската търговска мрежа, е установено нерегламентирано наличие на конско месо, информира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Във връзка със скандала с конското месо, в някои от предлаганите храни на територията на Европейския съюз, агенцията бе задължена да изпрати 25 проби на месо в специализирана лаборатория в Германия.

Четири от първите 25 изпратени проби са положителни и са показали, че в състава на предлаганите като храни от телешко месо е имало конско месо. Четирите продукта са взети от две месопреработвателни предприятия. Какви са те обаче от агенцията не уточняват.

Сега инспекторите са ангажирани в рамките на този месец да изпратят в евролабораториите още 100 проби от продукти, произведени в България, за ДНК анализ.

В момента БАБХ проверява доставчиците на суровините, за да се установи кой е нарушителят. Въпреки че храните не са опасни за човешкото здраве, всички налични партиди се изтеглят от пазара, за да не се подвеждат потребителите.

От хранителната агенция уточняват, че в момента подготвят информационна нотификация до страните-членки чрез системата RASFF. Системата е информационна и не касае безопасността на храните.

Припомняме ви, че миналия месец беше установено нерегламентираното наличие на конско месо в 86 кг лазаня, предлагана в магазините на голяма хранителна верига. Тогава от БАБХ подчертаха, че търговците са оказали пълно съдействие за проверката. Лазанята беше унищожена в екарисаж.

Конско месо бе открито и в шведската мебелна верига IKEA и по-конкретно в "прочутите" кюфтенца, които компанията предлага. В столичният магазин на мебелния гигант обаче "конски кюфтета" не бе открити. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Заглавието не трябва ли да е:"Откриха месо в четири български продукта "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още