IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите на земеделието на ЕС ще обсъждат отново скандала с конското месо

От германското министерство по въпросите на потребителите обявиха, че в 67 от 830 тествани продукта е открито конско ДНК

12:41 | 25.02.13 г.
Министрите на земеделието на ЕС ще обсъждат отново скандала с конското месо

Министрите на земеделието на държавите-членки на Европейския съюз днес ще се срещнат в Брюксел, за да разговарят за разрастващия се скандал с конското месо, използвано в полуфабрикати и готови храни вместо говеждо, съобщи ВВС.

Обозначаването на произхода на месото върху етикетите и възможността за проследяване на продуктите ще бъдат основните въпроси в дневния ред.

Скандалът избухна през миналия месец, когато конско месо бе открито в някои храни с говеждо във Великобритания и Ирландия. Оттогава на супермаркети в почти цяла Европа се наложи да изчистят лавиците си от подобни продукти.

Според кореспондента на ВВС в Брюксел Имоуджън Фаулкс първоначалният дневен ред е включвал подкрепа за селските общности и общата политика в областта на риболовния сектор. Сега обаче министрите ще се опитат да съгласуват мерки за преодоляване на скандала с конското месо.

Според Фаулкс изглежда е налице консенсус, че той се е превърнал в общоевропейски проблем, който изисква съгласуван подход. Франция и Германия искат задължително обозначаване на произхода на месото върху етикетите и възможност продуктите да бъдат проследявани. Британският министър на околната среда Оуен Патерсън заяви, че ще продължи да настоява „за конкретни, съгласувани действия в цяла Европа“, когато се срещне с колегите си в Брюксел.

Кореспонденти на ВВС обаче твърдят, че ще бъде трудно да се постигне работещо споразумение. Разкритията сочат, че веригата за доставки на конско е зле регулирана и има продължителна и сложна история в месната индустрия.

Най-малко 10 държави са въвлечени в скандала, който включва някои от най-големите преработвателни предприятия и компании за производство на храни.

В събота в списъка бе включена и Италия, където конско бе открито в лазаня, а в петък от германското министерство по въпросите на потребителите обявиха, че следи от конска ДНК са открити в 67 от 830 тествани продукта. Също в петък ирландските власти спряха производството в месопреработвателно предприятие, след като там бе открито конско, обозначено като говеждо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още