IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК моли за ДНК-тестове на замразени полуфабрикати от говеждо в ЕС

ЕК предлага задължително въвеждане на етикети "Произведено в ..." за стоки, продавани в ЕС

01:08 | 14.02.13 г.
<p>
	Тонио Борг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тонио Борг. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия помоли всички 27 държави-членки на Европейския съюз да проведат ДНК-тестове на замразени полуфабрикати от говеждо месо, съобщи европейският комисар по въпросите на здравеопазването Тонио Борг след спешната среща на ресорните министри в Брюксел, на която бе обсъден скандалът с подмяната на говеждо месо с конско в хранителни продукти, съобщи ИТАР-ТАСС.

„За определяне на истинските мащаби на проблема помолихме националните санитарни власти във всички държави от общността да проведат ДНК-тестове на съответните продукти“, заяви Борг.

Към настоящия момент хранителни продукти с конско месо са открити във Великобритания, Ирландия, Франция, Испания, Люксембург, Щвеция, Дания, Кипър, Германия и Швейцария, която не е член на ЕС. Става въпрос за замразена лазаня и равиоли.

В разследването на месния скандал вече се включи и европейската полицейска служба. „Европол ще се захване с координирането на криминалните разследвания, провеждани в европейските държави“, подчерта Борг. Целта е да се определи кой е доставчикът на конското месо, предлагано като говеждо.

Първоначалните подозрения бяха насочени към румънска кланица, но властите в страната отхвърлиха всякакви обвинения в тази насока.

От ЕК отбелязват също, че проведените до момента изследвания на проби от храните, в които е вложено конското месо, „не представляват непосредствена заплаха за здравето на хората“. Поради тази причина засега ЕК квалифицира случая не като санитарно разследване, а като измама с подмяна на маркировката на продукцията.

Във Франция обаче конското не се употребява за храна, а във Великобритания използването му в хранителни продукти се наказва от закона.

В тази връзка Борг отбеляза също, че ЕК ще се заеме с разработването на допълнителни правила за маркиране на месните изделия, които биха позволили еднозначно да се определя къде е било произведено месото.

След епидемията от „луда крава“ в Европа през 90-те години на ХХ век европейските норми за маркиране на прясното месо изискват посочване на произхода му, но за преработените месни продукти на етикета се посочва само видът му.

Освен това Европейската комисия предлага всички продукти, продавани в Европейския съюз, да имат етикети, посочващи къде са произведени, предаде DPA, цитирана от БТА. Сега етикетите "Произведено в ..." ("Made in ..." ) се поставят на доброволна основа, което прави по-трудно да се идентифицира източникът на вредни продукти и тяхното изтегляне от пазара, посочват от Брюксел.

Борг изтъкна, че в момента страната на произход на около 10% от опасните продукти, открити в ЕС, не е известна. Според него са необходими нови правила и опасните продукти да могат да бъдат проследявани до източника им.

Името и адресът на производителите също трябва да фигурират на етикета, сочат плановете на комисията. Ако няма място за цялата информация, те трябва да бъдат посочени на отделен лист.

Предложенията, които не се отнасят за хранителните продукти, ще обхванат всички вносни и произведени в ЕС стоки, ако бъдат одобрени от страните членки и Европейския парламент.

Европейските производители могат да избират дали да отбелязват страната на произход, смятана за мястото, където е произведена стоката, или просто да посочат "Произведено в ЕС".

Борг и колегата му по въпросите на промишлеността Антонио Таяни искат да опростят надзора върху безопасността на продуктите и пазарният контрол. Предложенията им също така ще принудят националните надзорни органи да съдействат по-усилено.

Комисарите искат също да въведат постоянна забрана за продукти, които всяка година не успяват да издържат проверките за безопасност на ЕС. Като пример те посочват запалки, които приличат на играчки и могат да наранят деца, които си играят с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още