IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вдига 16-годишната забрана за внос на говеждо и агнешко от Великобритания

Британските фермери не можеха да изнасят за страната след случаите на „луда крава“ от 1996 г., макар че за останалия свят забраната бе отменена през 2006 г.

10:11 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия вдига 16-годишната забрана за внос на говеждо и агнешко от Великобритания

Русия се е съгласила да вдигне 16-годишната забрана за внос на говеждо и агнешко от Великобритания, обяви британското правителство, цитирано от ВВС.

Британските фермери не можеха да изнасят за Русия след регистрирането на случаи на болестта „луда крава“ през 1996 г., въпреки че за останалия свят забраната бе отменена през 2006 г.

Правителството очаква официално потвърждение от страна на Русия, се посочва в неговото съобщение. Премиерът Дейвид Камерън повдигна въпроса по време на посещението си в Русия през миналата година.

„Британските хранителни продукти са признати по света с използването на качествени съставки, с взискателните стандарти по отношение на стоките и с надеждната проследимост на произхода. Това съгласие е допълнително доказателство за международното доверие в предлаганите от британските производители продукти“, заяви британският министър на околната среда Оуен Патерсън.

„Нашият износ на храни преживява бум, като наскоро надхвърли 10 млрд. паунда годишно, а това правителство прави всичко, което може, за да разкрие нови пазари в чужбина“, каза Патерсън.

Той добави, че износът на храни и напитки от Великобритания през миналата година е нараснал с 10% до 18,2 млрд. паунда.

През 2006 г. Европейския съюз отмени забраната за внос на живи животни, месо и продукти от тях от Великобритания. Русия обаче запази забраната и това бе болезнена тема в отношенията между двете страни.

Обявяването на вдигането на забраната се случи по време на посещението в руската столица на британския главен ветеринарен инспектор Найджъл Гибънс, но изглежда бе изненада за цялата делегация, твърди кореспондентът на ВВС в Москва Дениъл Санфорд.

За британските фермери обаче развитието е добре дошло заради огромното им желание да продават стоките си на бързо pазрастващия се руски пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още