IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните си остават по-скъпи спрямо миналата година

През март има известно забавяне на ръста на цените на хранителните продукти, сочи статистиката от стоковите пазари

12:38 | 02.04.13 г.
Храните си остават по-скъпи спрямо миналата година

Цените на храните забавят ръста си през март, става ясно от данните на Държавната комисия по стокови борси и тържищата (ДКСБТ). От комисията отчитат плавно поевтиняване на повечето хранителни продукти спрямо февруари. На годишна база обаче все още повечето храни остават по-скъпи.

Според месечните отчети се наблюдава традиционното за това време на годината поскъпване на плодовете и зеленчуците. Оранжерийните домати са с почти 11% по-скъпи и търговията на борсите се извършваше при цена от средно 2,43 лева за килограм.

Цената на зелето расте с 4,8% на едро, или 0,48 лева за килограм. Ябълките пък са поскъпнали с 4%, отчита статистиката на стоковите пазари у нас.

В същото време обаче оранжерийните краставици са с 0,7% по-евтини спрямо февруари.

Най-значим спад спрямо февруари записва цената на яйцата – с 4,5% до 0,21 лева на брой. С 4,3% са поевтинели картофите, които са се търгували за 0,68 лева на едро.

На годишна база обаче именно картофите са продуктът с най-сериозен ръст на цената на стоковите ни борси. През миналия март цената е картофите е била с 50% по-ниска. Причината за това е лошата реколта през 2012 година, която наложи внос на този иначе традиционен за страната ни продукт.

На годишна база оранжерийните домати са поскъпнали с почти 22%, а краставиците – с 11 на сто. С 30% по-скъпо се продават още и лимоните, а цената на ябълките се повишава с 15%, става ясно още от данните.

Освен плодове и зеленчуци, за година сериозно поскъпване отчитат още пилешкото месо (почти 14%), брашното (12,5%), маслото (10%) и сиренето (6,6%).

Най-голямо е годишното понижение на цените на яйцата – с 34,4%. Поевтиняват още оризът (-12%), риба скумрия (8,5%) и лещата (6,4%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още