IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин поиска промяна на договора за ЕС

Заставайки зад идеята за ревизия на договора за ЕС, Германия съживи надеждите на Лондон за нови отстъпки

15:00 | 15.04.13 г. 1
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германия попари надеждите за бързо договаряне на европейски банков съюз, настоявайки, че за създаването на единен орган за управление на фалиращи банки е необходима ревизия на съществуващите европейски договори, дори за целта да са необходими няколко години, съобщава Financial Times.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле изрази правните си възражения на срещата на европейските финансови министри в Дъблин в края на миналата седмица. Коментарите му са показателни за високата политическа цена за създаването единна европейска институция с правомощия да контролира процеса на ликвидация на несъстоятелни финансови компании.

Интервенцията му е неочакван удар за Европейската комисия (ЕК), която се готви да представи проекторезолюция за реформите на срещата на общността през юни.

Изказването на Шойбле охлади и реформаторски настроените политици в Европейския съюз (ЕС), които настояват за създаването на функциониращ банков съюз от началото на следващата година.

Като застана зад идеята за ревизия на договора за ЕС в средносрочен план, Шойбле съживи надеждите на Лондон за договаряне на нови отстъпки в изпълнението на европейските ангажименти на Обединеното кралство. Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви недвусмислено, че евентуална британска подкрепа за промяна на договора за ЕС ще има своята цена. „Това не беше прието с въодушевление от повечето участници в срещата“, коментира европейски дипломат.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги настоява за по-амбициозна единна система за ликвидация на фалиращи финансови институции, която да е независима от националните правителства. Според Драги условието е ключово за създаването на единен банков надзор в общността, който неговата институция трябваше да управлява от 2014 г.

Според сегашните европейски договори правните опции за въвеждане на подобна система за надзор са ограничени.

Реформите предполагат огромна жертва на суверенитет при взимането на токсични решения, включително кога една изпитваща затруднения банка трябва да бъде ликвидирана и кой трябва да плати сметката за това.

По време на дебата Шойбле предупреди за опасността от създаване на прекалено големи пазарни очаквания за темпа на реформите. Той заяви, че според неговите юридически съветници създаването на единна администрация за ликвидация на несъстоятелни банки няма да е възможно, ако сегашният договор не бъде променен.

„От банков съюз има смисъл единствено ако разполагаме с механизми за преструктуриране и ликвидация на банки“, заяви след срещата Шойбле. „Ако искаме тези европейски институции да бъдат създадени, ще се наложи да променим договорите“.

Като временно алтернативно решение Берлин подкрепя създаването на европейска агенция, която да координира действията на националните правителства, когато се налага ликвидацията на мултинационални банки. Според европейски дипломати обаче подобна инициатива няма да проработи.

Сред страните, които подкрепят бързото създаване на единен банков съюз, се нареждат Франция, Люксембург, Дания и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
""По-амбициозна единна система за ликвидация на фалиращи финансови институции, която да е независима от националните правителства.""Ей това е за което трябва да мислим, защото билионите "notes" на базата дори не на въздух, които са напечатани вече от Марио Драги, ще ни пратят в трета глуха!!!Ето го и Лисабонският договор, ето я и липсата на всякакъв суверинитет на всяка една страна! Страшно е, дано да стане: """ревизия на съществуващите европейски договори, дори за целта да са необходими няколко години.""""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още