IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция улесни съкращаването на държавни служители

До две години държавният апарат ще бъде намален с поне 15 000 чиновници

10:05 | 29.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	За пореден ден пред парламента в Атина се събраха протестиращи граждани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За пореден ден пред парламента в Атина се събраха протестиращи граждани. Снимка: Ройтерс

В извънредно заседание в неделя вечер и след ожесточен дебат гръцкият парламент одобри внесения от правителството законопроект, включващ реформи и рестриктивни мерки, договорени с "Тройката" международни кредитори (Европейският съюз,Европейската централна банка и Международният валутен фонд) в замяна на изплащане на траншове в размер на 8,8 млрд. евро на Гърция, съобщи Ройтерс.

В плана се предвижда и уволнение на над 15 хил. служители от публичната администрация до края на 2014 г., а 4 хил.работни места ще бъдат задраскани още през тази година. Пред парламента по време на дебата се състоя мащабен протест срещу съкращенията.

Законът бе приет със 168 гласа срещу 123 против и за първи път от повече от един век насам ще позволи съкращаване на държавни служители. Близо 2 хил. държавни служители ще бъдат уволнени до края на май, други 2 хил. ще последват до края на годината, плюс още 11 500 до края на 2014 г. 

Гласуваните мерки са предпоставка за отпускането на заеми в размер на 8,8 милиарда евро от Тройката. Законът предвижда още и разширяване на спорния имотен данък, който беше въведен през 2011 г. и сега ще бъде продължен в редуцирана форма, като бе намален с 15 на сто. В допълнение бе увеличена и работната седмица за учителите, както и им бе открит достъп до редица професии.

По данни на полицията срещу приемането на новия закон пред парламента протестираха над 800 граждани. „Не на уволненията“ и „Съкратете правителството“ пишеше на редица плакати, предава още Ройтерс. Към протести срещу "политиците, които нарушават обществения сектор и унищожават социалната държава" призоваха синдикатите Adedy и GSEE. Според GSEE съкращенията само ще влошат още повече и без това високата безработица в Гърция, която в момента е в размер на 27 на сто.

Силно задлъжнялата страна вече получи от 2010 г. насам средства за над 240 млрд. евро, за да  се предотврати държавен фалит. В замяна на това Атина се задължи да направи драстични съкращения, които засягат и раздутия обществен сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още