IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройката: Гърция е изпълнила условията за следващ транш

Страната се е съгласила и на условието за съкращения на 15 000 държавни служители до края на 2014 г.

12:40 | 15.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тройката: Гърция е изпълнила условията за следващ транш

Гърция е изпълнила условията за получаването на следващата финансова помощ. В обща декларация на Тройката (експертите на ЕК, ЕЦБ и МВФ) от понеделник се казва, че страната може да изпълни заложените за март цели, предава Ройтерс.

Затова останалите страни от еврозоната могат да гласуват за изплащането на следващия транш от спасителния фонд EFSF в размер на 2,8 млрд, евро, което се очаква да се случи през май.  

"Последните решения на правителството правят вероятно изпълнението на ключовите цели за март и следователно се очаква траншът скоро да бъде освободен“. Стабилизирането на финансите е на прав път, а икономиката също се очаква постепенно да се върне към растеж през следващата година.

Международните инспектори са постигнали споразумение със страната по икономическите реформи, включително за съкращенията на държавните служители, което проправя пътя за получаването на следващия транш, предава AP.

Финансовият министър Янис Стурнарас потвърди, че споразумението е било постигнато по-рано днес.

Споразумението предвижда до края на 2014 г. да бъдат съкратени 15 хиляди държавни служители, 4000 от които - в следващите седем месеца и половина. В  рамките на договореностите с Тройката правителството в Атина подготвя законопроекти за ликвидиране на държавни структури.

От 2010 г. Гърция е зависима от спасителни заеми, а извършваните от ЕС, ЕЦБ и МВФ проверки са част от  редовния процес, в рамките на който Гърция получава траншове от милиарди евро под формата на кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още