IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва сливането на Olympic Air и Aegean Airlines

Заради престртуктурирането на бизнеса на кипърската авиокомпания Cyprus Airways ЕК може да реши, че ще се създаде монопол

17:16 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК разследва сливането на Olympic Air и Aegean Airlines

Комисията по конкуренция към Европейската комисия (ЕК) e започнала разследване на предложението за изкупуване на Olympic Air от  страна на Aegean Airlines, съобщава гръцкият вестник "Етнос", цитиран от БТА.

Разследването се очаква да започне през втората половина на годината. 

Aegean Airlines ще бъде изправена пред продължително разследване от страна на антимонополните власти на Европейския съюз във връзка с втория й опит за покупка на Olympic.

През миналия месец компанията е подала списък с по-благоприятни условия за сливане на двете компании в опит да получи одобрение от ЕК.

Aegean Airlines е подала молба до ЕК за одобрение на сделката, но доводите й за избягване на създаването на монопол на пазара се базират на дейността на националната кипърска авиокомпания Cyprus Airways в Гърция, която "създава конкуренция" на гръцкия вътрешен пазар.

Кипърското правителство обаче реши да преструктурира компанията като намали персонала й, самолетите и броя на полетите. Очаква се полетите към Гърция да бъдат спрени. Това създава нови условия и хвърля сянка върху сделката между Aegean и  Olympic.

През октомври миналата година Aegean Airlines, съобщи, че е постигнала споразумение за купуване на основния ѝ конкурент Olympic Air за 72 млн. евро. Споразумението предвижда Olympic да стане филиал на Aegean, като двете авиокомпании запазят собствените си имена, авиопарка и персонала си.

Aegean Airlines разполага с 29 самолета и изпълнява полети по 19 вътрешни и международни дестинации. Olympic има 21 лайнера и изпълнява полети по 38 гръцки и седем международни дестинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още