fallback

Йенс Вайдман: ЕЦБ има още място за действие

ЕЦБ е в правото си да упражнява силно експанзивна парична политика, като се имат предвид влошените перспективи пред икономиката

21:15 | 09.05.13 г. 13

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още е в състояние да предприеме нови действия за справяне с кризата дори след като през миналата седмица понижи основната лихва до ново рекордно ниско ниво от 0,5%, коментира президентът на Bundesbank пред Westdeutsche Allgemeine Zeitung, цитиран от Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че след като излезе решението за основната лихва, президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че банката е в готовност да продължи да понижава основната лихва, както и лихвата по депозитите на банките, която в момента е нулева.

На въпрос дали институцията не е изгърмяла и последния си патрон в битката с кризата, Вайдман коментира, че има още място за маневри с инструментите на паричната политика. Той допълни, че ЕЦБ е в правото си да упражнява силно експанзивна парична политика, като се имат предвид влошените перспективи пред икономиката на еврозоната и спада на инфлацията.

“Важно е, че лихвеният процент се нормализира бързо, когато ситуацията се подобрява, тъй като ниската лихва със сигурност не е постоянно решение”, коментира още той, като допълни, че “ефектите от намаляването на основната лихва не трябва да се надценяват”.

Йенс Вайдман коментира още, че европейските страни не трябва да изостават с реформите и постави под въпрос дали те ще успеят да приемат всички възможни стимули за справянето с високата безработица и създаването на нови работни места. Той подчерта, че само конкурентна и здрава икономика може да предложи дългосрочни перспективи пред младите хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още