IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги намекна за допълнително разхлабване на монетарната политика

Очаквам икономическата активност в еврозоната постепенно да започне да се възстановява през втората половина на годината, коментира шефът на ЕЦБ

17:00 | 02.05.13 г.
<p>
	Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви нови мерки в подкрепа на кредитирането и остави вратата за допълнително разхлабване на монетарната политика отворена, след като по-рано днес институцията понижи основната си лихва, съобщава Bloomberg.

„Политиката на монетарни стимули ще продължи, колкото е необходимо. През следващите месеци ще следим отблизо икономическите данни“, заяви Драги на пресконференция в Братислава, след като основният лихвен процент на ЕЦБ беше понижен с четвърт пункт до рекордно ниските 0,5%.

Драги коментира, че неговата институция ще продължи да предоставя на банките, колкото средства са им необходими, поне до средата на 2014 г.

Драги съобщи също, че банките са започнали консултации с „европейските институции за това, как да бъде възстановен пазарът на деривати, гарантирани с облигации на не финансови корпорации“.

Миналия месец Драги подчерта, че той и неговите колеги разглеждат възможността за прилагане на допълнителни не традиционни стимули. Днес той отново повтори опасенията си, че политиката на ЕЦБ не се усеща еднакво във всички страни от валутния съюз.

„За да гарантираме адекватната трансмисия на монетарната политика, от ключово значение е фрагментацията на кредитните пазари да продължава да намалява“, допълва той.

След коментарите на Драги еврото поевтиня до 1,3159 долара от 1,3190 долара в началото на пресконференцията.

До края на годината Драги прогнозира известна инфлационна волатилност.

„Като цяло очаквам икономическата активност в еврозоната да се стабилизира и постепенно да започне да се възстановява през втората половина на годината“, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още