IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: ЕЦБ е готова да действа, ако икономиката отчете поредно влошаване

Държавите с високо ниво на национален дълг не трябва да променят настоящия курс на икономии, докато се опитват да стимулират растежа, смята президентът на ЕЦБ

20:37 | 06.05.13 г. 7
Марио Драги: ЕЦБ е готова да действа, ако икономиката отчете поредно влошаване

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги се отказа от подготвената си реч пред Международния свободен университет за социални науки Guido Carli в Рим, за да потвърди за пореден път готовността на финансовата институция да понижи отново основния си лихвен процент, ако икономическото положение в еврозоната продължи да се влошава, съобщи Ройтерс.

След като Драги каза, че ЕЦБ ще следи отблизо излизащите данни и ще бъде готова за по-нататъшно понижаване на лихвите, включително на тази по депозитите, която в момента е с нулева ставка, еврото удари дъно за сесията спрямо долара и йената.

През миналата седмица ЕЦБ понижи основната си лихва до 0,5%, след като инфлацията в еврозоната се забави рязко през април, а безработицата през март отчете рекордно високи стойности. Тогава Драги даде да се разбере, че от финансовата институция са готови да предприемат допълнителни мерки, ако икономиката в еврозоната продължи да влошава показателите си. В събота членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре обяви същото.

Поредно понижаване на основния лихвен процент обаче ще доведе лихвата по депозитите на отрицателна територия, което ще означава, че ЕЦБ ще таксува банките, за да държи техните овърнайт депозити. От финансовата институция вече обявиха, че са готови технически за подобна стъпка, но че тя ще има сериозни последици за финансовите пазари.

„Много усложнения и последици трябва да бъдат взети предвид, което изисква внимателното им проучване и съветът е решил да ги проучи, да анализира тези последици, за да е в състояние да действа, ако това е необходимо“, каза Драги, визирайки отрицателните лихви по депозитите. „Ще наблюдаваме всички данни за икономиката на еврозоната през следващите седмици, и, ако е необходимо, оставаме в готовност да действаме отново“, добави той.

Решението за понижаване на основния лихвен процент не бе взето единодушно през миналата седмица. Подчертавайки противопоставянето, на което Драги може да се натъкне от страна на част от определящите политиката на ЕЦБ, по отношение на допълнително понижаване на основната лихва, членът на управителния съвет на финансовата институция Ив Мерш, близък до позицията на германската централна банка, заяви, че би трябвало да има ограничения за ефективността на инструменти като понижаване на основната лихва.

Публикуваните днес данни от еврозоната пък насочват към мрачни перспективи за ръста в региона. Данните за бизнес активността предполагат, че спадът на брутния вътрешен продукт ще се задържи и през настоящото тримесечие, като свиване на бизнес активността е регистрирано вече и в Германия, основният двигател за региона.

Предварителните данни за икономическия растеж в еврозоната през първото тримесечие трябва да излязат следващата сряда, а очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, са за свиване на брутния вътрешен продукт с 0,2% на тримесечна база.

По отношение на призивите за прекратяване на политиката на строги икономии Драги посочи, че по-конкретно държавите с високо ниво на национален дълг не трябва да променят настоящия курс на действие, докато се опитват да стимулират растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Очевидно за всеки би трябвало да бъде, че капиталът ВИНАГИ ще отива там, където печалбата (лихвите) са най-големи, за него сантименти НЯМА. Ако лихвите станат отрицателни, еврото няма да се обезцени, а просто ще стане мишена на колосален carry trade, при който инвеститорите ще заемат евра при нулева лихва и ще купуват други валути - долари, юани, реали и т.н, с които да купуват активи ВЪН от ЕЗ, за да печелят от тях. Това освен че НЯМА да доведе до възстановяване, ще стимулира неевропейските икономики с европейски средства и ще окаже много сериозен натиск да бъдеща обезценка на еврото. Това ще бъде придружено с много продължителна дефлация и рецесия в ЕЗ за десетилетия напред както в Япония. Подобна безумна политика е добре дошла за Чичо Сам естествено не ставай смешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Напълно убеден съм, че ако лихвите по депозитите станат отрицателни играта за ЕЦБ просто ще свърши и капиталите ще забегнат отвъд Атлантика или отвъд Великата китайска стена. Без сериозна обезценка на еврото няма стане, защото имотния балон в ЕЗ е надут прекалено много и дори -0.5% лихва няма да спре спадовете от по 15% на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Басирам се че само на думи са готови да действат. Те уж действат от 5 години станаха вече струва ми се, но резултати никакви. Драги рискува да стане точно като лъжливото овчарче от приказката, на което все вълци му се привиждат, а когато това наистина се изправи пред вълка никой да не му повярва даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още