fallback

Гюнтер Йотингер: Шистовият газ може да подбие цените на "Газпром"

Недопустимо е руската компания да е основен доставчик на природен газ за много от страните от ЕС, смята еврокомисарят

18:34 | 10.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Развитието на добива на шистов газ в Европа може да доведе до по-добри условия в договорите за доставка на газ със сегашния основен доставчик – руската „Газпром“.

Това коментира европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер по време на форум във Вилнюс.“Аз съм убеден, че шистовият газ би бил добър инструмент за дългосрочни преговоир с „Газпром“ и Русия“, коментира той, цитиран от The Economic Times.

Според Йотингер успехът, който има САЩ с добива на шистов газ, може да окуражи някои европейски държави като Великобритания, Полша или Унгария. Литва също анализира възможностите за добив на шистов газ, съвместно с Chevron.

“Газпром“ в момента е основен доставчик на природен газ за няколко страни от ЕС, особено що се отнася до бившите комунистически страни. И в същото време компанията успява да продава на цени с 40% над тези за пазара в Германия, отбелязва още изданието. Йотингер описва тази ситуация като недопустима. "Трябва да имаме общи цени от Лисабон до Вилнюс и от Лондон до Атина", смята той. 

Критиците на добива на шистов газ обаче коментират, че развитието на сектора крие много рискове за околната среда. Глобални лидери като Exxonmobil и Marathon Oil пък отказаха да развиват проекти в Полша след като стана ясно, че залежите са на много голяма дълбочина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още