IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум: ЕС може да даде още време на Гърция за постигане на бюджетните цели

Еврогрупата ще прецени дали Атина се нуждае от допълнително облекчаване на дълговото бреме през 2014 г.

15:42 | 23.05.13 г.
Диселблум: ЕС може да даде още време на Гърция за постигане на бюджетните цели

Гърция може да получи допълнително време от международните си кредитори, за да постигне бюджетните цели, заложени в споразумението за спасителната помощ за страната, заявил е председателят на Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Йерун Диселблум пред гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Ройтерс.

„Подходът на Европейската комисия по отношение на фискалната консолидация е по-гъвкав, предоставяйки на определени страни повече време за постигане на поставените цели. Смятам, че такъв ще бъде и случаят с Гърция, ако е необходимо“, казал е Диселблум.

През миналата година партньорите на Гърция от еврозоната се съгласиха да удължат срока на погасяване и да понижат лихвите по спасителните кредити за страната, отпуснати от Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да помогнат за понижаването на дълговото ѝ бреме до по-устойчивите 124% от брутния ѝ вътрешен продукт до 2020 г. от приблизително 173% през настоящата година. Те обещаха, че може да последва допълнително облекчаване на дълговата тежест, ако Гърция изпълни бюджетните си цели и постигне балансиран първичен бюджет през 2013 г.

Диселблум определя фискалния напредък на Гърция като задоволителен, като допълва, че Еврогрупата ще прецени дали Атина се нуждае от допълнително облекчаване на дълговото бреме през 2014 г. „В определен момент през 2014 г. ще се срещнем, за да преценим от какво още се нуждае Гърция, но при условие, че е изпълнила поставените цели“, подчертава председателят на Еврогрупата.

„Не сме вземали никакви решения за това по какъв начин би могла да бъде облекчена дълговата тежест и дали процесът ще включва отписване на част от двустранните заеми“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още