IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши дългосрочния рейтинг на Гърция с една степен

Агенцията отчита напредъка на гръцкото правителство в свиването на бюджетния дефицит и този по текущата сметка, както и стабилизирането на финансовата система

21:19 | 14.05.13 г.
Fitch повиши дългосрочния рейтинг на Гърция с една степен

Международната рейтингова агенция Fitch обяви, че повишава дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в национална и чуждестранна валута с една степен до B- от досегашния CCC, съобщи ИТАР-ТАСС. Перспективата по дългосрочния рейтинг е стабилна.

Краткосрочният рейтинг на страната в чужда валута също бе повишен с една степен до B от C.

Според оценката на агенцията Гърция е на път „да постигне баланс в икономическото си развитие“. Нейните анализатори отчитат напредъка на правителството в свиването на бюджетния дефицит и този по текущата сметка, както и понижаването на риска за напускане на еврозоната.

„Дефицитът по текущата сметка се сви през 2012 г. до 3% от БВП от 10% през 2011 г. Преразгледаното споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд даде на Гърция две допълнителни години (2015-та и 2016-та) за постигане на първичен излишък в бюджета от 4,5% от БВП. На този фон Fitch очаква, че икономическият спад  в страната през следващите 2 години ще бъде по-мек – свиване на БВП с около 4,3% през 2013 г. и слабо възстановяване през 2014 г.“, се посочва в съобщението на рейтинговата агенция.

На положителното рейтингово действие е повлияло и постепенното стабилизиране на финансовата система на страната и извършваните в страната структурни реформи. По данни на Fitch от средата на 2012 г. в гръцката финансова система са се върнали 16-17 млрд. евро под формата на срочни депозити.

Стабилната прогноза по рейтинга отразява виждането на агенцията, че рискът от понижаване или възможността за повишаване на рейтинга на Гърция в момента са по-балансирани, отколкото са били досега.

Анализатори смятат, че за рейтинговото действие влияние е оказало обявеното вчера от Съвета на министрите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) намерение на страната да бъде отпуснат поредния транш от спасителния финансов пакет.

Както заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, решението за отпускането на нов транш от помощта на стойност 4,3 млрд. евро „ще бъде взето през следващите няколко дни“, а още 3,3 млрд. евро ще бъдат преведени през юни.

Вчера Еврогрупата разгледа вторият отчет за реализацията на програмата, която Гърция изпълнява, за да получава спасителните кредити от Европейския съюз и Международния валутен фонд. „Атина показа добър напредък в реализирането на структурните финансови и данъчни реформи. Положителните резултати се проявяват в понижаването на дефицита в държавния бюджет и в подобряване на положението в банковия сектор“, подчерта Диселблум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още