IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас: Очакваме да се върнем на облигационните пазари към края на 2014 г.

Надявам се да имаме същия късмет като Ирландия и Португалия, които вече отново имат достъп до пазарите, заяви гръцкият финансов министър

11:26 | 09.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Стурнарас: Очакваме да се върнем на облигационните пазари към края на 2014 г.

Гърция се надява да се завърне на облигационните пазари към края на 2014 г., е заявил министърът на финансите на страната Янис Стурнарас, след като доходността по държавните ѝ облигации се понижи до най-ниското си ниво след преструктурирането на националния дълг през пролетта на миналата година, съобщи Ройтерс.

Доходността по еталонните 10-годишни гръцки държавни облигации падна под 10% вчера.

„Надявам се да имаме същия късмет като Ирландия и Португалия, които вече получиха достъп до пазарите при доходност под 6%“, е казал Стурнарас пред гръцката държавна телевизия. „Очаквам това да се случи към края на 2014 г.“, е добавил той.

От началото на 2010 г. Гърция няма достъп до облигационните пазари заради дълговата криза, превърнала я в първата държава от еврозоната, която поиска международна спасителна помощ.

Страната, която бе спасена чрез траншовете на Европейския съюз и Международния валутен фонд на обща стойност около 200 млрд. евро от май 2010 г. досега, през миналия месец получи похвала от международните си кредитори за спазването на условията за отпускането на средствата. До края на 2014 г., когато превеждането на траншовете ще бъде прекратено, тя трябва да получи още 40 млрд. евро от спасителните фондове.

Ирландия и Португалия, които също получиха спасителни кредити от ЕС и МВФ, осъществиха по-силен напредък от Гърция по отношение на изпълняването на фискалните цели, поставени от кредиторите, и наскоро успяха отново да емитират дългосрочен дълг, което увеличава шансовете им за прилагане на схемата за изкупуване на облигации от ЕЦБ. Във вторник Португалия емитира първите си 10-годишни облигации от януари 2011 г. насам.

Доходността по облигациите на страните от периферията на еврозоната се понижава трайно, след като Европейската централна банка обяви през лятото на миналата година програма за изкупуване на ценните книжа, за да осигури подкрепа на силно задлъжнелите държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Ей, хитри гърци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още