IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Периферията на еврозоната има дълъг път до възстановяването

Тази година се очаква единствено ирландската икономика да отбележи известен растеж

20:40 | 22.04.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпитващите затруднения икономики на Гърция, Португалия и Испания вероятно няма да се върнат към растеж до следващата година, а някогашният келтски тигър Ирландия по-вероятно ще мърка, отколкото ще ръмжи, сочат данни от проучване на Ройтерс.

Анкетата е направена миналата седмица и в нея са участвали 40 икономисти. Резултатите й сочат, че мерките за икономии все още спъват еврозоната. На фона на очакванията, че безработицата ще нарасне още, надеждите за съществен растеж в близко бъдеще са слаби.

Тази година се очаква единствено ирландската икономика да отбележи известен растеж. Прогнозите са той да достигне 1% през 2013 година и 2% през 2014 година.

В Гърция и Испания всеки четвърти е безработен и резултатите от анкетата сочат, че догодина ще има слабо подобрение.

Прогнозите са, че в Ирландия и Португалия безработицата също ще бъде по-голяма, отколкото в еврозоната като цяло.

Мерките за икономии, включително понижаването на заплатите в държавния сектор и пенсиите, както и повишаването на данъците, ще задържат рецесията в Гърция за шеста поредна година.

Анкетираните анализатори очакват свиване от 4,5% през 2013 г. - колкото са прогнозите и на правителството в Атина.

Икономистите очакват свиване на португалската икономика от 2,4% през тази година и растеж от 0,3% догодина, каквито са и очакванията на правителството след миналогодишния спад от 3,2%.

Прогнозата за Испания остава без изменение - свиване на икономиката през тази година с 1,5%, макар да има известни признаци на подобрение, тъй като Мадрид успя да продаде държавни облигации при рекордно ниски от ноември 2010 година лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още