IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция приключи първата си голяма приватизационна сделка

Атина продаде 33% от хазартната компания ОРАР на гръцко-чешкия инвестиционен фонд Emma Delta

19:56 | 01.05.13 г.
Гърция приключи първата си голяма приватизационна сделка

Гърция приключи първата си голяма приватизационна сделка, като продаде 33% от хазартната компания ОРАР на единствения кандидат-купувач - инвестиционния фонд Emma Delta, съобщи ВВС.

За да се стигне до сделката, гръцко-чешкият фонд трябваше да повиши офертата си, припомня медията. Първоначалното предложение беше 622 млн. евро, но беше отхвърлено от властите като прекалено ниско.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас съобщи днес, че приватизацията е била успешна. Окончателната сума на сделката обаче не беше оповестена.

От фонда се искаше да плати поне 650 млн. евро, въпреки че пазарът оценява ОРАР на 726 млн. евро.

Гърция трябва да набере 9,5 млрд. евро до 2016 г. от продажба на държавни активи, припомня ВВС.

Хазартната компания има 10-годишен лиценз за оператор на видео лотарийни терминали и изключителни права за провеждането на 13 игри на късмета до 2030 г. Въпреки това купувачът предупреждава, че “има голяма несигурност по отношение на бъдещите потоци от приходи”, както и че са идентифицирани “вътрешни структурни проблеми” в компанията.

Миналата година ОРАР реализира чиста печалба в размер на 505 млн. евро, което е с 6% по-малко спрямо 2011 г.

В надпреварата за ОРАР участваха няколко компании, но оферти подадоха само Emma Delta и американски инвестиционен фонд. Неговото предложение обаче беше отхвърлено заради нарушения на процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още