IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ΙΟΒΕ прогнозира свиване на гръцката икономика с 5% през 2013 г.

Безработицата ще спре да се увеличава, но ще остане най-високата в еврозоната, твърдят от Фондацията за икономически и индустриални изследвания

21:03 | 08.04.13 г.
ΙΟΒΕ прогнозира свиване на гръцката икономика с 5% през 2013 г.

Темпото на спад на гръцкия брутен вътрешен продукт ще се забави през 2013 г., но ще достигне 5%, се посочва в публикуван днес доклад на гръцката Фондация за икономически и индустриални изследвания (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ), цитиран от РИА Новости.

През 2012 г. гръцката икономика се сви със 7,1%. През януари от фондацията оценяваха спада на БВП през 2013 г. на не повече от 4,6%, но предупредиха, че новите мерки на строги икономии, които ще започнат да се осъществяват през периода, могат да окажат негативно влияние върху динамиката на икономическия растеж. Друг съпътстващ фактор е свиването на потреблението, което през годината ще достигне до 9%.

При това от IOBE прогнозират, че безработицата почти ще спре да се увеличава, но нивото ѝ от 27% ще остане най-високото в еврозоната. В доклада се подчертава, че само през 2012 г. в страната с население 11 млн. души 270 000 са загубили работата си.

Гърция реализира мерките на строги икономии, за да продължи да получава спасителната финансова помощ от международните си кредитори от европейския съюз и Международния валутен фонд.

Понижаването на държавните разходи обаче задълбочи рецесията, в която страната изпадна през 2008 г. и от която не успява да се измъкне. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още