IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Еврозоната може да се разпадне заради строгите икономии

Във Франция все пак ще има 75% супер данък върху богатите – той обаче ще бъде плащан от компаниите, даващи големи заплати

10:14 | 29.03.13 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	Във Франция все пак ще има 75% данък върху доходите над 1 млн. евро. Снимка: Ройтерс</p>

Във Франция все пак ще има 75% данък върху доходите над 1 млн. евро. Снимка: Ройтерс

Политиката на строги икономии в страните от еврозоната крие риск да доведе до разпадане на валутния съюз, предупреди френският президент Франсоа Оланд в интервю за обществената телевизия Франс 2.

"Мой дълг днес е да кажа на европейските ръководители, че безкрайното продължаване на политиката на строги икономии крие риск да доведе не до намаляване на дефицита, а до формиране на непопулярни правителства, които в определен момент ще се превърнат в лесна жертва на популисти", каза Оланд и приведе като примери Италия и Гърция.

В интервюто той обяви още, че компаниите ще трябва да плащат 75-процентов данък върху заплатите над един милион евро годишно, след като планът му за налагане на "супер данък", който щеше да засегне хората с високи доходи, бе отхвърлен от Конституционния съд.

Той предвиждаше със 75-процентова данъчна ставка да бъдат облагани доходите от над 1 милион евро годишно. Според Оланд прехвърлянето на данъка върху компаниите би било начин, чрез който най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата.

"Придържам се към своето обещание", каза Оланд по време на едночасовото интервю, насочено да убеди френския народ, че той прави всичко възможно, за да стъпи икономиката отново на крака.

Предложеният данък все пак трябва да получи одобрение от парламента, посочва АП.

Френският лидер обеща, че въпреки усилията, които полага да намали бюджетния дефицит в обстановка на икономическа стагнация, на домакинствата през тази и следващата година няма да бъдат налагани нови данъци и няма да има данъчни увеличения за тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
И ако някой някога ти е казвал, че има по-*** човек от теб във Вселената - не му вярвай. Никога повече няма да ти отговарям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Какво простичко и изящно решение предлага Веско само. Да се не начуди човек, как никой от нас не се е сетил за това до сега. В допълнение на колегата george_tn ще кажа само, че икономиките на Япония, Германия, Франция и дори на "можещите да печатат до безкрай" Съединени щати също се забавят. За такива аутсайдери като Гърция, Италия, Испания, Португалия няма какво и да говорим. В никоя ли от гореизброените държави не знаят, че имат нужда от иновации? И след като в Европа има към 18 милиона безработни - всичките ли са некадърници? В момента осноен проблем е прекалено голямата производителност, която при съвременната организация на икономиката води не до благоденствие, а до безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Веско, а да си се замислял че "иновациите" всъщност задълбочават безработицата, че конкурентноспособността си има граница и не е безкрайна, че човешкия труд става все по излишен и затова му пада цената, че ако ще трябва да впрегнеш на работа (за да даваш заплати) целия народ в "иновирана" икономика ще трябва да произвеждаш стока поне 10тократно по голяма от нуждите си, а неусвоени пазари вече няма. Ча ако се опиташ да разбуташ и пробиеш пазар ще накърниш нечии "национални" интереси, че не можем да се конкурираме с Китай, защото там можеш да произвеждаш фойерверки на двора или в кокошарника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Няма как на пазара да има български стоки, при положение, че родното производство не е конкурентоспособно на стоките, идващи от други страни. Истината е, че родната икономика има нужда от иновации, само тогава можем да имаме качествени и конкурентни български стоки. Тук трябват усилия както от държавата, така и от самия бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
На никого от вас ли не му хрумва простичката мисъл, че парите не са нещо, което е за еднократна употреба. Икономиките в Европа, САШ, Япония работеха много добре няколко десетилетия след втората война. Какво се промени напоследък? Това, което се промени най-вече е, че много голям процент от стоките в магазина са произведени в Китай. Когато един пенсионер си купи нещо българско с тези пари производителят получава заплата и с тях си плаща осигуровките, които пенсионера след това пак получава като пенсия. Погледнете какъв е процента на китайските стоки в магазина и ще можете доста точно да си отговорите на въпроса с колко трябва да свиваме производството тук, защото потреблението уви не е безкрайно. А иначе Драги и Бернанке могат да печатат пари колкото си поискат. Докато работещите намаляват измъкване от кризата няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Мави, в природата ни е като си млад да си "капиталист", за да делиш по малко, а като остарееш да си "социалист" щото не искаш да живееш като куче. Така че всичко по реда си. Проблема е, че все повече млади започват да стават "соц" и "капиталистите" се демотивираха (понеже не смогват) и вече мислят само за себе си.Имайки предвид демографията, младежката безработица, и "работещите бедни", май пак ще се позатворим за малко социализъм :) ...е не сега, щото на сегашните избори всички са централно-десни, ама на следващите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Аз не разбирам, след като има толкова много капиталисти сред вас, какъв проблем имате с бедните? Нека да ***, щом са мързеливци, които са научени от социализма да лапат без да работят! Зарежете ги да ***! Пари няма, кой как се уреди! Умните, работливите и предприемчивите ще си работят и богатеят, а тиквите ще ***! Точка!Направете една партия с такава програма и се пускайте на избори за власт! В България под 10% от населението е заето в собствен частен бизнес - толлкова и ще останат живи - другите ще измрат и проблемът е решен!Нека направят и в Германия и Франция така - спират се всякакви социални дейности и който има кинти, живее, който нема - мре!Хем ще си останете най-готините, хем няма да има кой да ви гледа в канчето!Айде, действайте, вместо да пълните форума с глупости...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Затова хората са на улицата, защото не е строга. Вие от коя планета сте???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
А бе приятел, като пишеш нещо моля те преди това да го осмисляш. Примерът, даден от теб, означава да не се спазвала никаква дисциплина и затова да се е стигнало да закъсване. Ама кой да прочете какво съм написал.... Казах, че не трябва да има "строга" финансова дисциплина, защото в страни като България, където и без това населението има нисък жизнен стандарт, народът няма да може да понесе тези тежки ограничения. Защо си отиде правителството на ГЕРБ? Еми точно заради тази политика на тежки ограничения. Заради тази политика половин Европа се обръща срещу Германия. Ти това вижда ли го или???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Фискалната дисциплина съвсем не е строга. Това е един мит . Оправдание за неефективните бизнеси , които фалират.На теория в Европа има много малко бизнеси спсобни да се конкурат с Китай .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още