IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: Близо сме до края на кризата

Не се предвиждат повече мерки за икономии, заяви премиерът Андонис Самарас

10:16 | 12.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Гърция: Близо сме до края на кризата

Кризата в Гърция е като маратон – последните километри са най-трудни заради умората. Такова е мнението на финансовият министър на страната Янис Стурнарас, според когото южните ни съседи са близо до излизане от кризисната ситуация.

В интервю за Guardian Стурнарас обявява, че до голяма степен Гърция е избегнала опасността – „вече никой не говори за излизане на страната от еврозоната, дори и икономистите, които твърдяха това, поискаха извинение“, посочва той.

Бъдещето на Гърция зависи и от Европа, от нейната архитектура, нуждаем се от една по-федерална Европа, от по-голямо единство и кохезия. Спасителните пакети за Гърция, Португалия и Ирландия са примери на значими промени в тази архитектура, отбелязва финансовият министър на Стурнарас.

Във връзка с Кипър Стурнарас предупреждава, че евентуален фалит на острова е заплаха, като подчертава, че е нужно внимание и бдителност.

„Еврозоната вече има опит в управлението на кризите и не съм притеснен, че ще имаме проблем с Кипър“, обяснява той.

Оптимист за бъдещето е и премиерът на Гърция Андонис Самарас. Според него 2013-та ще бъде година на поврат за растежа на гръцката икономика.

Самарас потвърди, че неговото правителство няма да взима повече нови мерки за икономии.

В тези трудни времена Гърция облагодетелства развитието на бизнеса, каза Самарас, изтъквайки, че това е пътят, през който страната ще излезе от кризата.

Той постави като основно условие Гърция да остане надеждна сила, да се увеличи нейната ликвидност и да се насърчи деловият климат в страната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Гърция ще има финансов проблем, доде там живеят гърци, да ви река :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
зависи от гледната точка - мисля че си подменил резултата с очакванията ;) - от твоя гледна точка е по-добре да нямаше криза, напълно съм съгласен, но тогава нямаше да има какво да се управлява! ...Така че, ..., сега очаквам там едно подводно гмуркане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Еврозоната вече има опит в управлението на кризите..." Вече ?! Като гледам тази как я "управляват" явно опита им е главно отрицателен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още