IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция достигна ново рекордно високо ниво през януари – 27,2%

Предишният исторически максимум от 26,8% бе достигнат през октомври, а нивото на безработица в страната остава най-високото в ЕС

16:08 | 11.04.13 г. 1
<p>
	Гърци се редят на опашка за получаване на помощи за безработни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гърци се редят на опашка за получаване на помощи за безработни. Снимка: Архив Ройтерс

Нивото на безработицата в Гърция през януари достигна 27,2%, съобщиха от европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от ИТАР-ТАСС. През декември 2012 г. безработицата в страната бе 26,4%.

Нивото на безработица за януари представлява нов исторически максимум за Гърция, като предишният бе достигнат през октомври – 26,8%.

Това е и най-високото ниво на безработица в държава-членка на Европейския съюз.

Днешните данни са поредният белег, че финансовата криза в страната се задълбочава, както и зависимостта на правителството от средствата, отпускани от международните кредитори.

Рецесията в Гърция продължава вече шеста година, а последният спасителен финансов пакет, за който бе постигнато споразумение с кредиторите през есента на 2012 г., не реши проблема с работните места. Мерките на строги икономии, прилагани от правителството в замяна на получаваните кредити и водещи до намаляване на разходите в държавния сектор, се отразяват в увеличаване на броя на хората без работа.

Увеличаването на данъчното бреме пък усложнява правенето на бизнес в Гърция, което кара част от компаниите да преустановяват дейността си, отбелязват анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 11 години
Гърция ще наспусне ЕЗ до 1 година Дори може да изчезне от картата ако не го направиЩе има революция в Гърция, защото се достига точката на пречупванеАко 1/3 от работещите са без работа в една страна се стига до генерални промени. Дали ще е революция, война или в случая връщане към драхматаПоне на това ни учи историята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още