IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрен е следващият транш от спасителната помощ за Гърция

През следващите седмици се очаква страната да получи още 6 млрд. евро

18:57 | 29.04.13 г.
Одобрен е следващият транш от спасителната помощ за Гърция

Работна група на еврозоната одобри днес отпускането на следващия транш от помощта за Гърция в размер на 2,8 млрд. евро, съобщи онлайн изданието ekathimerini.com.

Размразяването на средствата се бавеше от март, но днес му беше дадена зелена светлина от техническия екип, който съветва финансовите министри на държавите от еврозоната, след като Гърция прие законодателството, полагащо основите на широка административна реформа, пояснява изданието.

Със 168 гласа “за” парламентът в Атина прие закон, който ще позволи съкращаването на над 15 хил. държавни чиновници до 2014 г.

Очаква се през следващите седмици Гърция да получи още 6 млрд. евро, като на заседанието на Еврогрупата на 13 март вероятно ще бъдат отблокирани 4,2 млрд. евро от помощта за страната, а няколко дни по-късно – още 1,8 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ).

На 20 май Гърция трябва да плати 5,6 млрд. евро по облигации с настъпващ матуритет, държани от Европейската централна банка и други централни банки на държави от еврозоната. Ако обаче от МВФ не отблокират транша за страната, Атина вероятно ще трябва да емитира спешно съкровищни бонове, за да покрие разхода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още