IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво премълчава статистиката за Гърция

Отвъд мрачните числа има много поводи за оптимизъм – приватизацията отново се задвижи, има напредък и с фиска

11:53 | 04.05.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърция прие офертата на единствения кандидат за държавния дял в лотарийната компания на страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция прие офертата на единствения кандидат за държавния дял в лотарийната компания на страната. Снимка: Ройтерс

Гръцките икономически данни изглеждат мрачно. Шест години вече продължава рецесията, безработицата е в размер на 27%. Но отвъд чистите числа ситуацията може да се промени най-сетне към по-добро, пише Wall Street Journal.

Напредъкът обаче няма да се появи бързо. Европейската комисия очаква спад на БВП през тази година от 4,2 на сто, а въпреки двете подстригвания тежестта на дълга остава неустойчива на ниво от 156,9% от БВП в дългосрочен план.

И все пак има повод за оптимизъм. 

Една от основните причини за това са стабилни политически условия в Атина - след два заредени с високи емоции избора през миналата година това се очакваше от малцина. Правителството на Гърция наскоро успя лесно да прокара закон, който до края на 2014 г. предвижда уволнение на 15 000 работещи в публичния сектор - като част от по-голяма програма за намаляване на размера на държавния апарат с 150 000 служители между 2010 и 2015 г.

В миналото световните пазари проследяваха тези дебати и гласувания в парламента с много нерви и внимание. Този път обаче вотът дори не бе забелязан на пазара, въпреки че пречупи едно табу за съкращения на работни места в публичния сектор. Въпреки че протестите срещу политиката на правителството продължават, ожесточените сблъсъци по улиците вече утихнаха.

Гърция е отчела голям напредък и от фискална гледна точка. През първото тримесечие страната постигна излишък преди лихвените плащания, за цялата година ЕЦБ очаква структурен излишък от 2 на сто от БВП. За сравнение, през 2009 г. все още имаше дефицит от 14,8%. Това е огромна промяна. Също така и разходите за лихви бяха драстично намалени благодарение на дълговите съкращения.

В същото време се завръща и доверието. Последният икономически индикатор за настроенията на еврозоната нарасна до 89,2 пункта за Гърция. По този начин стойността е по-висока от тази за еврозоната като цяло. Гръцкият PMI показва стойност от 45 пункта, което все още е процес на свиване. През април по данни от Markit обаче той скача до най-високото ниво от 21 месеца насам. Разходите за единица труд са спаднали рязко, само през 2012 г. с цели 6,2 на сто.

Важно е също така, че постепенно притокът на пари към Гърция се увеличава с тенденцията на намаляване на страха от напускане на еврозоната. Петролната компания Hellenic Petroleum наскоро привлече със своите облигации на стойност 500 милиона евро предложения за 2,750 милиарда евро.

Приватизацията на 33% от акциите на държавната лотарийна компания Opap подхранва надеждите за по-нататъшни продажби на държавни активи. А разходите на туристите продължават да нарастват: асоциацията на гръцкия туристически бизнес очаква през настоящата година в страната да пристигнат 17 млн. туристи, с един милион повече от 2012 г.

И във вътрешността на правата парите отново идват обратно под матрака: депозитите в гръцките частни банки са скочили с 9 на сто от дъното, достигнато през юни миналата година. През март те останаха стабилни  в противоречие с опасенията, че спасяването на Кипър може да послужи за повод за паника.

Но има и още признаци на надежда: държавата е платила на бизнеса 2,2 млрд. евро в просрочие, от общо  9 милиарда евро, които дължи. Също така работата по някои големи магистрални проекти е възстановена, което може да създаде хиляди работни места.

Истинският тест за Гърция обаче предстои: ако страната успее да изпълни своя план за реорганизация, ще има допълнително облекчаване на дълга. МВФ вече призовава това да се случи, но сложната политическа ситуация в еврозоната показва, че това ще отнеме известно време.

Под черта обаче Гърция показва, че е положила основата за растеж и за по-ниска задлъжнялост. Ако страната успее и с двете направления, това ще бъде една фундаментална промяна, пише в заключение WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 21
supertrader
преди 11 години
Ако не беше Германия, кризата вече да бяхме я забравили. Но ако тя се съгласи , това означава стандарта там много да падне. Индустриалната им продукция, ще трябва много да поевтенее и голямо икономическо преструктуриране на Севера ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 22
supertrader
преди 11 години
Просто Германия води Европа и самата себе си към катастрофа, сега им е добре..но това нещо бъдеще няма. Германия няма бъдеще като индустриална държава със скъпа индустриална продукция и лошо заплащане на висококвалифицираните кадри. Факт е че техните инженери все повече се ориентират да работят в Китай и изкарват много и в пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 29 rate down comment 3
kane
преди 11 години
Статистиката премълчава това че преди гърците живееха добре и щастливо, а сега живеят и ще живеят по-бедни и нещастноНещастен става живот във всяка страна където инвестиционните банкери пробият. Не обвинявайте само политиците. Политиците са лицето на инвестиционните банкети. Това е едната страна на монетатаТака се става робовладелецКато си много, много, много богат и си купуваш политициГръцките политици продадоха народа си за париСега няма кой да ги защити и те ще се откупват с цената на живота на много работници/служители, с цената на нещастното детство на много деца със болка и страдание ще се живее в Гърция за да може някъде някой милиардер да разполага и разпорежда със човешките съдбиЖалко МНого жалко че чевешкото развитие ни докара до тукЖалко за родината на демокрациятаНяма ДЕМОКРАЦИЯНяма и да има скоро със такъв разсъдък в главите на хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 6
supertrader
преди 11 години
Подобряват се точно докато банките им издухат парите, които им дадоха. С мерките с които ги подобряват очакванията са да последват на Настрадин Ходжа магарето. Дългът им няма свиване въпреки, че се упрощава и отписва, а доверието ще си го върнат на куково лято, колкото ние си го върнахме с валутен борд, който да ни държи стабилно за дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 2
nedev75
преди 11 години
Виж сега Голдбеър има причина да не дойде Гърка в София.Първо защо да идва в София като може да иде в Берлин.Защо българските емигранти не ходят в Чехия, а в Белгия.Ами защото там дават повече.Поначало аз не казвам че ние сме цъфнали и вързали.Има 3-4 държави в Европа които в момента вървят нагоре.Истината е че ножицата между българския и гръцкия стандарт много рязко се затвори последните 5-6 години.Разбира се 30 години цоцане от евросъюза срещу 30 години крадене тук няма как да обърнат нещата, но работите на там вървят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 11 години
Когато гръцка лекарка дойде да работи в българската спешна помощ , тогава малко ще се обнадеждя. При подобни размери на държавния дълг , каквото и да си говорим гърците са след нас , само че още не са го разбрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Преди няколко дни написах, че моя братовчедка, работеща като лекарка в гръцка ДЪРЖАВНА болница от три месеца не си е получавала заплатата. И това важи и за нейните колеги гърци. Там вече имат проблеми с лекарствата, с обслужването на пациентите.... Ама някои им гледат количките. Е за какво да пълня колички, като до мен са два такива магазина, а тези хора идват веднъж в месеца в България, та затова пълнят здраво. Заплатата им гледат, ама не гледат какви са им застраховките, данъците на имотите, общинските такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 0
rover
преди 11 години
На онзи studiooаа ще му напиша нещо. На партиен конгрес след смъртта на Сталин, Хрушчов развенчавал култа към личността, говорел за грубите грешки и престъпленията извършени от сталинисткия режим. От редиците се чува глас:-А вие защо мълчахте?Хрушчов пита:-Кой се обади?Никакъв отговор.Пак. -Кой се обади? Пак никакъв отговор.Хрушчов: -Виждате ли? И ние така мълчахме тогава.щТова по повод на негов пост отпреди време, как всички пенсионери си заслужавали мизерната участ сега, защото преди време били търпели и крепели комунистическия режим. Сга пък хората родени в определени години му били виновни. Дори онези от 1980, които са били на 9 години през 1989.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 3
rover
преди 11 години
Оптимистична статия. Действителността е друга. Ако сте обърнали внимание, Тройката твърдо държеше на изискванията си и гърците наистина клекнаха. Макар и в последните няколко дни. На думи поне. За намаляване броя на държавните им служители. Но същите тези служители саботират всеки опит за реформа, така че не се знае къде ще му излезе края.Относно пълните колички.... Наистина важен показател за финансите и икономиката на една държава, няма що. Когато казвах на една моя служителка, че един наш общ познат е фалирал, ама с дългове и т.н., тя ми се блещеше и ми обясняваше, как срещала жена му с "пълни торби". Това е преценка на икономически неграмотен работник, а не коментар, чието място е в този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 4
trendline
преди 11 години
То ако ставаше поддържане на стандарт само с един гол туризъм...Не става само със съкращения и намаляване на работните заплати бе хора. Не виждате ли до къде потънахме и другите покрай нас. Или хайде сега да се радваме че и гърците ще глътнат вода. След това ще се радваме и на италианците и те да потънат. Е като всички влезем в калта по-добре ли ще се почувствате?Еврото и безсмислените регулации на ЕС съсипаха Европа. Изнесоха работните места. Скапаха образованието. Измислени (неперспективни) специалности в университетите. Това 20 години се компенсираше със солидно задлъжняване на някои държави. Ами сега накъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още