IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво премълчава статистиката за Гърция

Отвъд мрачните числа има много поводи за оптимизъм – приватизацията отново се задвижи, има напредък и с фиска

11:53 | 04.05.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърция прие офертата на единствения кандидат за държавния дял в лотарийната компания на страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция прие офертата на единствения кандидат за държавния дял в лотарийната компания на страната. Снимка: Ройтерс

Гръцките икономически данни изглеждат мрачно. Шест години вече продължава рецесията, безработицата е в размер на 27%. Но отвъд чистите числа ситуацията може да се промени най-сетне към по-добро, пише Wall Street Journal.

Напредъкът обаче няма да се появи бързо. Европейската комисия очаква спад на БВП през тази година от 4,2 на сто, а въпреки двете подстригвания тежестта на дълга остава неустойчива на ниво от 156,9% от БВП в дългосрочен план.

И все пак има повод за оптимизъм. 

Една от основните причини за това са стабилни политически условия в Атина - след два заредени с високи емоции избора през миналата година това се очакваше от малцина. Правителството на Гърция наскоро успя лесно да прокара закон, който до края на 2014 г. предвижда уволнение на 15 000 работещи в публичния сектор - като част от по-голяма програма за намаляване на размера на държавния апарат с 150 000 служители между 2010 и 2015 г.

В миналото световните пазари проследяваха тези дебати и гласувания в парламента с много нерви и внимание. Този път обаче вотът дори не бе забелязан на пазара, въпреки че пречупи едно табу за съкращения на работни места в публичния сектор. Въпреки че протестите срещу политиката на правителството продължават, ожесточените сблъсъци по улиците вече утихнаха.

Гърция е отчела голям напредък и от фискална гледна точка. През първото тримесечие страната постигна излишък преди лихвените плащания, за цялата година ЕЦБ очаква структурен излишък от 2 на сто от БВП. За сравнение, през 2009 г. все още имаше дефицит от 14,8%. Това е огромна промяна. Също така и разходите за лихви бяха драстично намалени благодарение на дълговите съкращения.

В същото време се завръща и доверието. Последният икономически индикатор за настроенията на еврозоната нарасна до 89,2 пункта за Гърция. По този начин стойността е по-висока от тази за еврозоната като цяло. Гръцкият PMI показва стойност от 45 пункта, което все още е процес на свиване. През април по данни от Markit обаче той скача до най-високото ниво от 21 месеца насам. Разходите за единица труд са спаднали рязко, само през 2012 г. с цели 6,2 на сто.

Важно е също така, че постепенно притокът на пари към Гърция се увеличава с тенденцията на намаляване на страха от напускане на еврозоната. Петролната компания Hellenic Petroleum наскоро привлече със своите облигации на стойност 500 милиона евро предложения за 2,750 милиарда евро.

Приватизацията на 33% от акциите на държавната лотарийна компания Opap подхранва надеждите за по-нататъшни продажби на държавни активи. А разходите на туристите продължават да нарастват: асоциацията на гръцкия туристически бизнес очаква през настоящата година в страната да пристигнат 17 млн. туристи, с един милион повече от 2012 г.

И във вътрешността на правата парите отново идват обратно под матрака: депозитите в гръцките частни банки са скочили с 9 на сто от дъното, достигнато през юни миналата година. През март те останаха стабилни  в противоречие с опасенията, че спасяването на Кипър може да послужи за повод за паника.

Но има и още признаци на надежда: държавата е платила на бизнеса 2,2 млрд. евро в просрочие, от общо  9 милиарда евро, които дължи. Също така работата по някои големи магистрални проекти е възстановена, което може да създаде хиляди работни места.

Истинският тест за Гърция обаче предстои: ако страната успее да изпълни своя план за реорганизация, ще има допълнително облекчаване на дълга. МВФ вече призовава това да се случи, но сложната политическа ситуация в еврозоната показва, че това ще отнеме известно време.

Под черта обаче Гърция показва, че е положила основата за растеж и за по-ниска задлъжнялост. Ако страната успее и с двете направления, това ще бъде една фундаментална промяна, пише в заключение WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 32 rate down comment 6
Vesko94
преди 11 години
В един друг сайт четох за ситуацията в Гърция. Примерът беше с една гъркиня, държавна чиновничка. Та в статията се казваше, че преди кризата заплатата и била 2000 евро, сега е около 1700 евро. 1000 евро отивали за ипотеката на жилището( представете си какво жилище е...) 660 евро отивали за данъци и на въпросната жена и оставали само 40 евро за месеца. Горките гъркини....вече и кафе не могат да си позволят сигурно.... Мисълта ми беше, не ги мислете. Медиите изкарват ситуацията в Гърция едва ли не на ръба на пропастта. Нищо подобно. В един от местните супермаркети в града, в който живея, е пълно само с гърци, особено в дни като днешния. Пълнят количките догоре. Рядко можеш да видиш българин с количка, какво пък остава тя да е пълна... Много неправилно се отразява гръцката ситуация в медиите. Ако това в Гърция е криза не знам това в България какво е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 8
trendline
преди 11 години
За разлика от теб можем да различим упадъка и апатията обзела цялата нация в момента в сравнение с годините за които си писал че сме родени и след това работили и работим и в момента. *** къде са ти пазарите за български стоки. Взеха ни ги. А Русия поемаше и може да взема още много наши стоки. Общините са най-голям работодател защото няма никаква друга работа. Дори в малките общини ако намериш работа за 400 лв. целуваш ръка и се молиш за здравето на местния феодал.П П Пишеш по принцип доста смислени коментари ама с този си се изложил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 14
GoldBear
преди 11 години
стига глупости когато грък дойде да работи в София тогава можеш да кажеш са се пречупили и клекнали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 11 години
Гърция продължава да поддържа висок жизнен стандарт незвисимо от пропадането на икономиката. Дано в близките 1-2 години стане на всички ясно че те сами ще си плащат дълга , а не някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 14
studioaa
преди 11 години
А кога ще програма за съкращения на българската администрация или само ще я увеличаваме, защото "намало други работни места". Абсурдно е в 90% от страната най-големият работодател да са общините. У на за съжаление има няколко дълбоко увредени поколения, родените между 1945 и 1980, които са учили комунизъм в училище и все още вЕрват, че братушките ще ни оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 7
nedev75
преди 11 години
Истината е че най-накрая гърците се пречупиха и клекнаха.Скачаха викаха, тука се говореше, че вечно ще им плащат сметката защото си били защитавали правото на лесен живот и незнам си какво.Е сега ще има приватизацийки като дойде частника, той още ще ги подстриже.Вече на 1000-1200евро заплата се радват гърчолята в Атина.Преди само българи се хващаха за толкова.Минималната им беше 900, сега е 580евро.Средната им от 1900 падна на 1300.Като сложим и данъците които им вдигнаха баш наполовина са си.Цифром все още вземат над българските заплати, но цените им са други, най-вече на имотите и услугите.Храната не ми я сравнявайте по ганьовски защото това е последното перо от което се определя стандарта на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
до края на 2014 г. предвижда уволнение на 15 000 работещи в публичния сектор - като част от по-голяма програма за намаляване на размера на държавния апарат с 150 000 служители между 2010 и 2015 г.защо все говорят за 10% от съкращенията , а не за останалите 90%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още