IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Китай в местна валута

Бързият ръст на кредитите от банките, сенчестото банкиране и повишаването на дълга на местните управи са в основата на рейтинговото действие

15:26 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Китай в местна валута

Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Китай в местна валута, предупреждавайки за рискове от бързия ръст на кредитите, отпускани както от банките, така и от небанкови институции, съобщи MarketWatch.

Рейтингът е понижен от АА- до А+, като му е поставена положителна перспектива.

От Fitch запазиха китайския рейтинг в чужда валута без промяна на ниво А+ с обосновката, че той е подкрепен добре от солидните валутни резерви на страната, които бяха на стойност 3,387 трлн. долара към края на 2012 г.

„Рисковете за финансовата стабилност на Китай са нараснали“, се отбелязва в съобщението на агенцията.

Размерът на банковите кредити, отпуснати на частния сектор в страната, е достигнал 135,7% от китайския брутен вътрешен продукт, което е най-високото ниво за икономика с развиващ се пазар, която Fitch оценява, се добавя в документа. Нещо повече, общият обем на кредитите, включително различните форми на „сенчесто банкиране“, може да са достигнали 198 от китайския БВП, поясняват от агенцията.

„Разпространението на други форми на кредит извън отпускането на заеми от банките представлява източник на нарастващ риск от гледна точка на финансовата стабилност“, изтъкват от Fitch.

Оценките на агенцията сочат също, че дългът на местните управи в Китай през 2012 г. е нараснал до 25,1% от БВП от 23,4% през 2011 г., довеждайки общия държавен дълг до 49,2% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още