IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch влоши прогнозата си за световния растеж през 2013 и 2014 г.

Намаляването на остатъчните рискове и възстановяването на равновесието в частния сектор чрез монетарни стимули следва да подкрепят икономиката

15:58 | 15.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch влоши прогнозата си за световния растеж през 2013 и 2014 г.

Международната рейтингова агенция Fitch понижи прогнозите си за ръста на световната икономика за 2013 и 2014 г., като за тази година очаква разширяване с 2,2% при досегашно предвиждане от 2,4%, а за следващата – с 2,8% от 2,9%, прогнозирани до момента, съобщи Интерфакс.

Според оценката на Fitch икономическият подем в основните развити страни през настоящата година ще достигне едва 1% и ще се ускори до 1,9% догодина.

„Световната икономика би трябвало да спечели от понижаването на остатъчните рискове, включващи фискалната пропаст в САЩ, разпадането на еврозоната и твърдото приземяване на китайската икономика, както и от постепенния напредък при възстановяването на равновесието в частния сектор на редица развити икономики благодарение на свръхстимулиращата монетарна политика“, отбелязва директорът на отдела за национални рейтинги в агенцията Гергели Кис, цитиран в нейно съобщение.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. темпото на ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ и еврозоната е било най-слабото от 2009 г., се посочва в документа.

В случая със САЩ, където ръстът достигна едва 0,1% през посочения период, слабата динамика е обусловена от временни фактори, включително от рязкото съкращаване на федералните разходи и намаляването на запасите на предприятията, подчертават от Fitch. Същевременно според експертите на агенцията подобряването на ситуацията на жилищния и трудовия пазари осигурява основа за много по-силен ръст. За 2013 г. прогнозата ѝ за разширяването на американската икономика е за темп от 1,9% спрямо досегашните 2,3%, докато предвиждането за 2014 г. остава без промяна на ниво от 2,8%.

От Fitch посочват, че рецесията в еврозоната се е задълбочила през последното тримесечие на 2012 г., като БВП на региона се е свил с 0,6% въпреки значителното понижаване на финансовото напрежение в държавите от периферията.

„Ключови страни от региона и по-конкретно Германия също се изправиха пред свиване на БВП“, се подчертава в доклада на агенцията.

Оттам очакват началото на бавен подем на икономиката на еврозоната от средата на 2013 г. за сметка на разхлабване на мерките за бюджетни икономии и на намаляване на финансовото напрежение. Същевременно повишаването на нивото на дълга, структурните проблеми и високата безработица ще ограничават подема и ще запазват рисковете, смятат анализаторите на Fitch. Според оценките на агенцията БВП на еврозоната ще се свие с 0,5% през 2013 г. и ще се разшири с 1% през 2014 г., но дотогава безработицата ще остане на ниво над 12%.

Fitch оценява по-оптимистично ситуацията в японската икономика в краткосрочен план, очаквайки, че новата политика, насочена към преодоляване на дефлацията, ще помогне за подобряването ѝ. Прогнозите са японският БВП да нарасне пред 2013 г. с 1,9%.

Развиващите се страни ще продължат да изпреварват развитите по темпо на икономически растеж, въпреки че някои от тях се сблъскват със сериозни проблеми, смятат анализаторите на агенцията.

„Статистическите данни показват, че китайската икономика е в състояние да избегне твърдото приземяване. Запазваме прогнозите си за ръста на китайската икономика за 2013 г. на ниво от 8%, а за 2014 г. - от 7,5%“, пишат те.

Ръстът на руския БВП се очаква да се забави до 3,2% през настоящата година от постигнатите 3,4% през 2012 г. и да се ускори през следващата до 3,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още