IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди рейтингите на ЕС и Евратом на ниво ААА със стабилна перспектива

Заеманите средства от организациите съвпадат по срок на погасяване, размер на лихвите и вид валута с тези по отпусканите кредити

11:10 | 20.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди рейтингите на ЕС и Евратом на ниво ААА със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочните рейтинги на Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия (Евратом) на максимално високото нива ААА със стабилна перспектива по тях, се посочва в нейно съобщение. Краткосрочният кредитен рейтинг е потвърден на ниво F+ и за двете организации, добавят оттам.

Присъдените рейтинги на ЕС и Евратом се основават преди всичко на силната подкрепа, която организациите получават от своите държави-членки чрез договорените и евентуалните допълнителни вноски в бюджета на ЕС извън ежегодното обслужване на задълженията на двете институции, пише в документа.

Въпреки понижаването на рейтингите на държави-членки през 2011 и 2012 г. 9-те от тях, на които Fitch присъжда дългосрочен кредитен рейтинг ААА и краткосрочен F+, осигуряват 63% от бюджета на ЕС за 2013 г., отбелязват от агенцията.

Рейтингите отчитат и силно консервативните правила за заемането на средства и преференциалния статут на кредиторите в двете организации, изтъкват оттам.

Макар че кредитирането не е основна мисия на ЕС, организацията осигурява заеми по три програми за страни, изпитващи сериозни икономически затруднения. Освен това ЕС осигурява и гаранции за заеми, отпуснати от Европейската инвестиционна банка.

Кредитите, отпускани от Евратом, са предназначени за ядрени проекти в държавите-членки и техни съседи, като сумата по тях намаля до 423 млн. евро в края на 2012 г., отпуснати главно на България, Румъния и Украйна, припомнят от Fitch.

Заеманите средства от ЕС и Евратом, са предназначени изключително за финансиране на отпусканите от тях кредити. Бюджетът на ЕС не може да бъде финансиран с емитирането на дълг, подчертават от агенцията. Условията за заемането на средства съвпадат по срок на погасяване, размер на лихвите и вид на валутата с тези по отпусканите кредити, което премахва пазарния риск.

Освен това и двете организации са със статута на привилегирован кредитор и плащанията по отпуснатите от тях кредити са с предимство пред останалите кредитори, изтъкват оттам.

Изплащането на задълженията на ЕС е подсигурено с гаранционен фонд, който покрива загубите по отпусканите кредити за трети страни и по гаранциите на Европейската инвестиционна банка и е захранван от бюджета на ЕС. Към края на 2012 г. той покрива 8,7% от сумите по тази дейност и се управлява консервативно, преценяват от Fitch. 

Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Направо и директно да дадат на ФЕД и ЕЦБ рейтинг ААА и който има свободни пари да ги праща там на депозит /за супер сигурно/ на отрицателна лихва! - тъй де, и без това с хиляди кандърми пак това ще стане /с парите де/, но по много много много по-сложен начин :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още