IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch даде рейтинг BB+ на БЕХ

От агенцията обръщат внимание, че 87% от парите на холдинга са съсредоточени в една банка

14:40 | 01.03.13 г. 6
Fitch даде рейтинг BB+ на БЕХ

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е получил кредитен рейтинг ВВ+ от агенция Fitch. Такава е оценката на дългосрочната перспектива на компанията както в местна, така и в чужда валута. Присъдената перспектива пък е стабилна, се казва в съобщение на Fitch Ratings.

Оценката отразява доминиращата позиция на БЕХ и нейните дъщерни дружества на пазара на електричество и газ в България, както и силната подкрепа, която холдингът полочава от България.

БЕХ разполага с вертикално интегрирана позиция на пазара на електричество в България, като дейностите се разпростират от добив на лигнитни въглища през управление на електроцентрали до електроразпределение и доставки. Холдингът има позиции и на пазара на газ, като е собственик и оператор на газопреносната мрежа в страната и получава приходи от транзита на руски газ през България.

Делът на БЕХ в производството на енергия в България е 63%, посочват от Fitch.

От рейтинговата агенция обясняват, че завишават оценката на БЕХ с едно ниво заради тесните връзки между холдинга и държавата. Израз на тази връзка са държавните гаранции върху близо 40% от дълга на компанията и вливането на капитал през 2008 и 2009 година. Очакванията на Fitch са делът на гарантирания от държавата дълг обаче да намалява с времето.

Холдингът е най-голямата държавна компания в България и е включен в стратегически проекти като газопроводите "Набуко", "Южен поток", интерконекторните връзки между България и Гърция и др.

Сред рисковете пред холдинга Fitch посочва регулаторната рамка в България, която е определена като „по-слабо развита в сравнение с повечето други страни в Европейския съюз“, както и като по-непредвидима.

„Не намираме продажбата на ток на регулирани цени, по-ниски от пазарните, за фактор, който подкрепя кредитния профил на БЕХ. Макар това да дава известна предвидимост на паричните потоци, така не се подкрепя инвестицията, тъй като приходите остават недостатъчни“, обясняват от Fitch.

„В допълнение, по-високите от очакваното разходи през едногодишния отчетен период не са отразени напълно в тарифите и могат да доведат до много по-малък паричен поток към БЕХ. Това се случи през 2011-2012 година заради бума във възобновяемата енергия, който доведе до допълнителни разходи за БЕХ, които не бяха покрити от цените“, допълват от агенцията.

За периода 2013-2017 година БЕХ планира значително увеличение на капиталовите разходи до общо 4,7 млрд. лв. Това прави среден разход за периода от 951 млн. лв, което е с 32% повече спрямо 718 млн. лв. за периода 2008-2011 година. Увеличението се налага основно заради планираните инвестиции – основно заради проектите Набуко и газовата връзка с Гърция.

От Fitch посочват слабата диверсификация на паричните средства на БЕХ. Към края на септември 2012 година 87% от парите в брой и паричните еквиваленти са били съсредоточени в една-единствена банка. Агенцията посочва, че разбира това в светлината на инструкциите, които се дават от финансовото министерство.

Като фактори, заради които рейтингът на БЕХ би могъл да бъде намален, са посочени евентуално намаляване на рейтинга на правителствения дълг, вложаване на връзките между държавата и компанията или невъзможност за поддържане на висока ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
993
преди 11 години
..., дето клиентите им са скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
993
преди 11 години
..., дето клиентите им са скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
993
преди 11 години
"От агенцията обръщат внимание, че 87% от парите на холдинга са съсредоточени в една банка"..."Оная", на площад "Гарибалди" ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
И кой е виновен че всичките им пари са в една банка? Не се държат всички яйца в една кошница! Няма страшно все пак, ако се наложи ще я спасяват с пари от бюджета - системно важна е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Май май - обратното на БТК :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
И коя ли е тази щастлива банка?Всъщност защо ли питам, тя е оная...!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още