IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch постави британския рейтинг в списъка за преразглеждане за понижение

От международната рейтингова агенция планират да приключат действията по преразглеждането на рейтинга до края на април

20:34 | 22.03.13 г. 2
Fitch постави британския рейтинг в списъка за преразглеждане за понижение

Международната рейтингова агенция Fitch постави в списъка за преразглеждане с негативна перспектива дългосрочният максимален кредитен рейтинг на Великобритания, се посочва в нейно съобщение, цитирано от Интерфакс.

От агенцията подчертават, че действията им увеличават вероятността от понижаване на рейтинга в краткосрочна перспектива.

От Fitch планират да приключат преразглеждането на британските кредитни рейтинги до края на април, но краткосрочният рейтинг, който в момента е на ниво F1+, и таванът по рейтинга на страната ААА няма да бъдат засегнати от този процес.

Действията на агенцията отразяват последните икономически прогнози на британската Служба за бюджетна отговорност. В сряда министърът на финансите на страната Джордж Озбърн заяви, че икономическият ръст в страната за 2013 г. се очертава да бъде 2 пъти по-бавен от очакваните досега 1,2%, а заемите на британското правителство през следващите няколко години ще надхвърлят планираното ниво с почти 60 млрд. паунда.

Само преди месец международната рейтингова агенция Moody's понижи максималния кредитен рейтинг на Великобритания с една степен.

След публикуването на информацията на Fitch паундът поевтиня с около половин цент спрямо щатския долар.

Действията на агенцията са пореден удар за озбърн, който заложи реномето си върху възстановяването на британските публични финанси и обеща да запази максималния кредитен рейтинг на страната.

От британското министерство на финансите, цитирани от Ройтерс, коментираха, че икономическата политика е насочена в правилната посока и предупреждението на Fitch подчертава, че „няма лесни отговори на проблеми, трупани с години“. „Ала ние, бавно, но сигурно разрешаваме икономическите проблеми на страната“, посочи говорител на ведомството, позовавайки се на свиването на бюджетния дефицит с една трета и създаването на 1,25 млн. нови работни места, откакто правителството пое властта през 2010 г.

За пръв път от Fitch предупредиха, че рейтингът на Великобритания е под заплаха, през март 2012 г. Тогава от агенцията отбелязаха, че нивата на дълга на страната са вече „значително над средните за държави с рейтинг ААА“, а правителството разполага с доста ограничено пространство за маневриране.

Оттогава икономическата перспектива се влоши, създававайки допълнителни проблеми за изпълнението на стратегията на правителството за понижаване на дефицита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Не, влиянието им само ще расте - нали трябва "достоверен" източник, от който да става ясно, колко са зле нещата "в действителност"! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Няма ли кой да забрани мафиотски организации като Фич мич и други подобни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още